Populäraste utländska aktierna

Börs Här är de utländska aktier som ökat andelen ägare mest i procent det senaste året på Avanza. Toppar listan gör ett kanadensiskt vapendetektorföretag.

Kanadensiska säkerhets- och vapendetektorföretaget Patriot One Technologies är det bolag bland Avanzas kunder som fått flest nya ägare i procent.

Idag finns aktien i totalt 1745 portföljer hos banken. Särskilt stark var ökningen förra månaden efter massmorden i Las Vegas.  

Bolaget befinner sig ännu i ett uppbyggnadsstadium, men tanken är att dra igång försäljningen fullt ut i början av 2018.

Patriot One Technologies säljer en snabb, flexibel och intelligent vapendetektor. Systemet har tagit sju år att utveckla och forskningen har bedrivits på McMaster University i Kanada. Forskningen har delvis finansierats av försvarsorganisationen Nato.

Än så länge har systemet bara testats av polisen i Minneapolis, men tanken är att börja tillverka och leverera på allvar under 2018.

Det nya med systemet förutom att det är snabbare och självlärande är att det enligt bolaget ska vara betydligt mer träffsäkert än nuvarande scanningssystem på till exempel flygplatser, där hela 18-35 procent av alla scannade väskor klassificeras som innehållande något potentiellt farligt. 

På så vis är systemet också potentiellt tidsbesparande för både flygresenärer och för säkerhetspersonalen.

Ännu så länge tjänar bolaget inga pengar. Marknadsvärdet är 95 miljoner dollar, motsvarande cirka 600 miljoner kronor.

Bolaget har precis genomfört en nyemission och hittills i år har aktien sjunkit med knappt 12 procent.

Näst störst procentuell ökning i andelen aktieägare på Avanza, har den italienska banken Intesa Sanpaolo fått. Totalt har banken 299 ägare med depåer hos Avanza.

Intesa Sanpaolo är Italiens största bank mätt i börsvärde. Banken har sitt säte i Turin och marknadsvärdet uppgår till 46,8 miljarder euro. Att jämföra med nordens största bank Nordea som värderas till cirka 40 miljarder euro.

Hittills i år har aktien stigit med 9,5 procent på Milanobörsen. Fjärde största ägaren i banken är norska oljefonden, vars ägarandel uppgår till 2,49 procent.

P/e-talet för Intesa Sanpaolo är i skrivande stund 7,5 och för 2018 spås det ligga på 12,5, enligt 4-traders.

Direktavkastningen ligger på drygt 7 procent i år och förväntas ligga i det häradet även kommande år. Omsättningen spås öka med cirka 3,5 procent under 2018 och samma för 2019.

Tredje största ökningen har franska storbanken BNP Paribas upplevt. Aktien finns i 278 Avanzadepåer.

Marknadsvärdet uppgår till 80 miljarder euro, det gör att banken platsar in som en av världens tio största banker.

Banken handlas till p/e 10,3 för innevarande år och 10,6 för kommande år. Direktavkastningen ligger på 4,7 procent i år och samma för 2018.

Estimaten säger att omsättningen spås öka med blygsamma 2,6 procent 2018 och ungefär lika mycket under 2019.

Hela sex av de tjugo aktier som procentuellt sett ökat andelen aktieägare mest under senaste året handlas på de kanadensiska börserna. Fem av tjugo är tyska och Frankrike har fyra aktier på listan.

Den mest udda aktien på listan är sannolikt kanadensiska cannabisaktien Aurora Cannabis. Aktien noterades 2015 på Torontobörsen.

Företaget är en av 35 licensierade cannabisodlare i Kanada och den enda i delstaten Alberta. I Kanada är det lagligt att sälja marijuana för medicinskt bruk och de flesta bedömare spår att Kanada helt kommer att legalisera försäljningen av marijuana i juli 2018.

Att fullt ut legalisera produktion och försäljning av marijuana var också ett av premiärminister Justin Trudeaus vallöften. 

Justin Trudeau

Kanada kommer därmed att bli det första stora västland som både tillåter medicinsk och allmän användning av marijuana. I nuläget är det annars bara Uruguay som har en liknande lagstiftning.

Det i sin tur kommer att stoppa den omfattande svarthandeln med drogen som enligt en Deloitterapport från 2016 värderar enbart den kanadensiska marijuanamarknaden till 18 miljarder amerikanska dollar.

Framför allt är det detta som drivit uppgången i aktien. Aurora Cannabis aktie har hittills i år stigit med otroliga 260 procent. Bolaget värderas i skrivande stund till cirka 2,5 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande drygt 16 miljarder kronor. Totalt har aktien över 1300 aktieägare hos Avanza.

Enligt 4-traders spås omsättningen öka med fyra gånger under 2018 från 18 miljoner kanadensiska dollar i år till 72 miljoner. 2019 är prognosen en omsättning på drygt 260 miljoner kanadadollar.

Aktien handlas idag till ett negativt p/e-tal. 2018 spås det ligga på 160 och 2019 på drygt 35. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -