På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

När alla stjärnor står rätt

(New York) Äntligen har vi landat på USA:s östkust. Nu blir det några bråda dagar i New York. Vi startar dagen med att träffa försäkringsbolaget Storebrand/SPP:s allokeringsansvarige Olav Chen som berättar om deras aktuella marknadssyn.

Olav Chen säger att man har sänkt aktieexponeringen från tidigare övervikt till normal vikt i november.

”Makrobilden ser mycket bra ut, frågan är om det kan bli så mycket bättre än så här. Alla stjärnorna står rätt på himlen."

Olav Chen, Storebrand/SPP

Han säger att den globala ekonomiska uppgången är extremt synkroniserad. Marknadens aktörer har justerat upp den globala tillväxten under året. Och försäkringsbolagets huvudscenario är att världsekonomin planar ut på den höga nivå vi befinner oss på.

”Den synkrona uppgången i världsekonomin är väldigt tydlig när man ser på inköpschefsindex globalt. Som exempel har USA nått den högsta nivån på över tio år”, säger Olav Chan.

Trots att alla makrosiffror ser väldigt bra ut, så trycker Olov på att det finns risker. Det kan vara svårt för ekonomin att växa så mycket mer. En stor risk på sikt är hur marknaden reagerar när den stora likviditeten som centralbankerna förser marknaden med kommer att minska i takt med att ECB slutar med sitt kvantitativa lättnadsprogram.

Efter genomgången ska vi tillsammans med Olav Chen besöka flera av de enligt hans tycke tyngsta och bästa ekonomerna på Wall Street.

Det är ett digert schema, listan på möten innehåller tre banker och världens största obligationsfondsförvaltare. Allt för att vi ska lära oss mer om USA:s ekonomi, räntehöjningar och skattereformen. Håll utkik efter fler artiklar från min resa!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -