Morgan Stanley: Bomarknad smittar kommersiella fastigheter

Bostad Den utdragna inbromsningen på svensk bostadsmarknad kan förväntas påverka kommersiella fastigheter till följd av ett svagare konsumentförtroende. Det skriver Morgan Stanley i en analys.

Den utdragna inbromsningen på svensk bostadsmarknad kan förväntas påverka kommersiella fastigheter till följd av ett svagare konsumentförtroende.

Det skriver Morgan Stanley i en analys.

Avseende "bostads kontra kommersiella fastigheter är likheterna fler än skillnaderna. Vi tror att kommersiella fastigheter släpar efter", skriver investmentbanken.

Morgan Stanley bedömer att det sämre läget redan börjat märkas på vissa kommersiella fastighetsmarknader såsom hotellmarknaden. Revpar, jämförbar intäkten per tillgängligt hotellrum, minskade 3 procent under den förra månaden, framhålls i analysen.

"Vi tror att det är en förhöjd risk för att det först letar sig in i detaljhandelssegmentet och sedan till kontorsmarknaden", skriver Morgan Stanley som påpekar att aktiemarknaden handlat ned svenska bostadsutvecklare men att kommersiella fastighetsaktörer fortsatt ånga på.

"Vi ser vissa tillgångsklasspecifika regleringsförändringar, inte minst rörande bolåneamortering, som tynger. Men vi flaggar för risken att kommersiella fastigheter kan komma att mötas av en hårdare stämpelskatt då detaljerna i denna fråga fortfarande är oklara. Vi är förvånade av den skilda utvecklingen då den svenska bostadsfastighets och kommersiella fastighetsmarknaden under de senaste 35 åren haft överlappande cykler", skriver Morgan Stanley.

Att de svenska bankernas balansräkningar lutar starkt mot fastighetsrelaterad utlåning ger anledning till viss försiktighet mot sektorn, anser investmentbanken vidare.

För svensk ekonomi som helhet ser Morgan Stanley tydliga nedsidesrisker för tillväxten. Om bostadsprisfallet består kommer det hämma investeringar inom sektorn samt konsumtionen överlag via förmögenhetseffekten.

"Även om vi tror att räntehöjningar ligger långt fram i tiden skulle ett scenario med högre räntor kunna såra svenska hushåll i och med de senaste årens skarpa skuldökning och den höga känsligheten mot rörliga räntor", skriver Morgan Stanley.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -