Inflationen vägrar stiga

Makro Inflationen i USA vägrar att lyfta vilket skapar osäkerhet inför den amerikanska centralbankens räntebeslut i december. Möjligen kan en skattereform bidrar till att skingra dimmorna.

Den amerikanska inflationstakten prickade förväntningarna när oktobersiffrorna publicerades på onsdagseftermiddagen. KPI steg med 2,0 procent i årstakt, vilket var en mindre nedgång från septembersiffran på 2,2 procent. Kärninflationen, där effekten av volatila energi- och livsmedelpriser räknas av, och som är ett bättre mått på det underliggande inflationstrycket i amerikanska ekonomi, steg i sin tur från 1,7 till 1,8 procent (se diagram). En bit över förväntningarna på 1,7 procent.

Men trots att kärninflationen slog förväntningarna reagerade marknaden med visst lugn på inflationssiffrorna. Dollarn befinner sig fortfarande i en svagare trend och marknadsräntor har sjunkit under dagen. Ett tecken på att analytikerna så sakteligen börjat skruva ner förväntningarna på kommande räntehöjningar från den amerikanska centralbankens sida.  Federal Reserve har annars flaggat för en ytterligare höjning i år som ska följas av tre under 2018.

Ett skäl till en återhållsam reaktion är att dagens siffror egentligen bekräftar att det inte finns något större inflationstryck i amerikansk ekonomi. Lönerna vägrar att ta fart (2,4 procent i oktober), och tar vi bort hyresökningarna ur inflationsekvationen är den amerikanska inflationen fortfarande nere på historiskt låga nivåer.

Deflatorn över prisutvecklingen för den privata konsumtionen (PCE-deflatorn), som är det inflationsmått som den amerikanska centralbanken föredrar och där hyrorna väger väsentligt mycket mindre, låg i september på 1,3 procent och vägra till synes att lyfta.

Nu ska inte en decemberhöjning uteslutas men situationen kompliceras ytterligare av att den nuvarande Fed-chefen Janet Yellen avgår i februari nästa år och därför inte riktigt har samma tyngd i beslutsprocessen gällande räntesättningen som tidigare. Hon har annars varit den som kanske tydligast signalerat att det finns ytterligare behov av räntehöjningar och att inflationen trots allt kommer att stiga framöver.   

I övrigt finns det en tydlig splittring i den penningpoltiska kommitté som styr över räntesättning. Flera i kommittén har på sistone hävdat att det inte finns något behov att en ytterligare räntehöjning så länge kärninflationen parkerar under 2 procent. Senast Fed-chefen för Saint Louis, James Bullard.

Det som kan bli avgörande för Federal Reserve är om den skattereform som diskuteras i den amerikanska kongressen kan levereras i närtid. Vita huset-rådgivaren Gary Kohn hädvade i ett uttalande under tisdagen att en ett skatteförslag kommer att röstas igenom redan den här veckan och träda i kraft vid årsskiftet. Men givet att tidigare förslag mått hårt motstånd är det långt ifrån säkert att så kommer att ske. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -