Securitas ett nytt teknikbolag?

Aktieanalys Efter en period med svag tillväxt ljusnar det nu för Securitas europeiska verksamhet. Med bra fart på övriga marknader tror vi aktien har mer att ge.

Säkerhetsbolaget Securitas hade uppenbarligen inte tillräcklig koll på säkerheten inför rapporten för tredje kvartalet. Interna papper relaterade till kvartalets resultat stals från en av bolagets chefer och bolaget tvingades därför tidigarelägga publiceringen av rapporten med nästan en vecka.

Reaktionen på rapporten blev dock positiv och Securitas-aktien sköt fart uppåt under dagarna efter publiceringen. De senaste veckorna har dock kursen följt med nedåt i den allmänna rekylen på Stockholmsbörsen.

Den underliggande tillväxten i tredje kvartalet var något starkare än väntat. Efter att ha noterat en organisk tillväxt på 3 procent under första halvåret i år steg den till 5 procent i tredje kvartalet. Det var framför allt USA-marknaden och regionen Ibero-America som drev tillväxten. I Europa återhämtar sig aktiviteten men jämförelsetalen är fortfarande tuffa då fjolårets många extrauppdrag i samband med flyktingkrisen innebar stark försäljning.

Securitas bedriver verksamhet i över 50 länder runt om i världen. Geografiskt delas dock bolaget in i tre affärsområden: Security Services Europe, Security Services North Amerika samt Security Services Ibero-America (Latinamerika samt Spanien och Portugal).

I fjol svarade affärsområde Europa för 45 procent av omsättningen och Nordamerika för 41 procent. Ibero-America  stod för 12 procent.

Lönsamheten i Nordamerika har de senaste åren stadigt förbättrats för Securitas och idag har området passerat Europa när det gäller rörelsemarginal. Marginalen efter nio månader uppgick till 5,9 procent i Nordamerika mot 5,4 procent i Europa.

I tredje kvartalet enskilt var skillnaden mellan de båda områdena mindre. Nordamerika fortsatte dock att förbättra sina marginaler medan lönsamheten föll något i Europa. Förbättringen i Nordamerika berodde på en ökad försäljning av elektronisk säkerhet och säkerhetslösningar. De orkaner som drabbade USA under hösten bidrog till såväl ökad försäljning som förbättrad lönsamhet.

I Europa var som sagt jämförelsekvartalet för ett år sedan starkt. Marginalen i kvartalet påverkades även negativt av en lägre andel bibehållna kontrakt och av fortsatta investeringar i enlighet med strategin Vision 2020.

Sedan några år tillbaka jobbar Securitas målmedvetet med att kombinera traditionell övervakning med elektronisk utrustning. Det skapar en bättre och billigare tjänst för kunderna och på sikt även en ökad lönsamhet för Securitas. I fjol var andelen elektronisk säkerhet uppe i 16 procent av omsättningen och området växte fortfarande snabbt.

Bolaget inledde även under fjolåret ett omfattande arbete att digitalisera historiska data från kunderna. Denna ska ligga till grund för analys som tillsammans med realtidsinformation från elektronisk utrustning skapar förebyggande säkerhetssystem snarare än traditionella reaktiva system.

Ett ökat inslag av analys och algoritmer innebär en mer kvalificerad tjänst som knyter kunderna närmare Securitas och öppnar för bättre lönsamhet. Marginalen på de mest kvalificerade tjänsterna ligger enligt Securitas själva på runt 10 procent vilket kan jämföras med 4 procent på ett traditionellt väktaruppdrag.

I strategin ingår även tillväxt inom prioriterade områden via förvärv. Under 2016 genomförde Securitas fyra större strategiska förvärv inom elektronisk säkerhet och säkerhetslösningar. Hittills i år har det blivit två.

Vd Alf Göransson räknar med att säkerhetsmarknaden i USA kommer att växa cirka 4 procent nästa år medan Europamarknaden ökar 2-3 procent. Den starka konjunkturen, framför allt i USA men även allt mer i Europa, innebär att det blir svårare att hitta bra personal. I USA bedömer Alf Göransson att det redan är en återhållande faktor för tillväxten.

Det kommer i förlängningen att innebära ett tryck uppåt på lönerna. Med 335 000 anställda runt om i världen är lönekostnader en stor post för Securitas. Bolaget räknar dock med att kunna kompensera sig för högre löneinflation i USA och Europa framöver.

Sammantaget landade Securitas tredje kvartal i stort sett som förväntat. Rörelseresultatet missade analytikernas snittprognos med 0,4 procent.

För de kommande åren väntar sig analytikerna i snitt enligt SME Direkts sammanställning årliga tillväxttal på 2-4 procent för Securitas. Rörelsemarginalen väntas sakta klättra uppåt vilket lyfter vinsttillväxten till 6-7 procent om året.

P/e-talen för 2018 och 2019 ligger i dagsläget på 16,7 respektive 15,6. Det är i linje med hur det sett ut de senaste åren.

Direktavkastningen i Securitas-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,9 procent respektive 3,1 procent.

Securitas-aktien har inte precis rosat marknaden det senaste året. Kursen är ned några procent från årsskiftet och utvecklingen har varit väldigt slagig. Det är framför allt den europeiska verksamheten som varit en källa till besvikelser och analytikerna har successivt fått dra ned sina förväntningar.

Efter årets tredje kvartal petades dock vinstprognoserna upp marginellt så förhoppningsvis har den negativa trenden bottnat. Det fjärde kvartalet innebar också en minskning av de flyktingrelaterade extrauppdragen i Europa så tillväxten kan väntas ta bättre fart under de kommande kvartalen.

Securitas strategi att öka teknikinnehållet och digitalisera kundernas data ligger rätt i tiden och kommer på sikt att driva både tillväxt och förbättra marginalerna. Det är dock en process som tar tid och vi vidhåller vår uppfattning om att man gör bäst i att se långsiktigt på en investering i Securitas-aktien. Den inslagna vägen känns dock rätt och på lite sikt tycker vi utsikterna ser intressanta ut.

Vi behåller därför vår köprekommendation.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Köp 141,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -