Barclays: Atlas gör extrautdelning

Börs En extrautdelning på 20 kronor per aktie i Atlas Copco, motsvarande en kapitalutskiftning på 24,6 miljarder kronor, tycks allt mer sannolik.

Det bedömer Barclays efter verkstadskoncernens kapitalmarknadsdag på tisdagen.

"Någon extrautdelning aviserades inte - inte för att vi väntade oss det - men presentationen och pratet om att 'vi är ingen bank' stod i kontrast till senaste kapitalmarknadsdagens M&A-fokus och 'vi är redo för mer'- vi tolkar det som att ledningen graviterar mot en extrautdelning", skriver Barclays och redogör för diskussioner med investerare under kapitalmarknadsdagen:

"Baserat på våra konversationer vid sidan av konferensen tror vi att köpsidans (fondförvaltare etc, red anm) konsensus ligger på en extrautdelning på omkring 20 kronor per aktie 2018. Det låter rimligt för oss och skulle tillåta bolaget att behålla sitt kreditbetyg och sin skuldsättningsgrad."

Atlas Copcos finanschef Hans Ola Meyer sade på kapitalmarknadsdagen att en eventuell extrautdelning kommer att aviseras i samband med bokslutskommunikén i januari.

Bland övriga bankkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av syns inga förväntningar på extrautdelning från RBC och Société Générale, medan Morgan Stanley skriver att en extrautdelning på 7-11 kronor vore i linje med Atlas Copcos historik. Under de senaste 13 åren, noterar banken, har bolaget aviserat antingen extrautdelningar eller större återköp vid fem tillfällen.

Atlas Copco redovisade likvida medel på 19,7 miljarder kronor den 30 september (10,8). Enligt senaste konsensus från Inquiry Financial, publicerat inför niomånadersrapporten i oktober, väntade sig analytikerna en utdelning på 8:03 kronor per aktie för räkenskapsåret 2017 (6:80), motsvarande 58 procent av den väntade vinsten per aktie (69 procent). Eventuella extrautdelningsestimat syns inte i konsensusrapporten.

Atlas Copcos utdelningspolicy är att dela ut halva nettoresultatet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -