På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

"Ericsson för dyrt, Amazon billigt"

(San Francisco) Placera träffade den Silicon Valley-baserade fondförvaltaren Franklin Templeton, för att höra om de hetaste tekniktrenderna. Fonden spår fortsatt stark tillväxt för e-handel och inte minst den snabbväxande molntjänsten som inte investerarna förstått fullt ut.

”Vi ser e-handel, molntjänster och Artificiell intelligens som de hetaste trender att investera efter just nu", säger Jonathan Curtis, portföljförvaltare för Franklin Technology Fund. 

Jonathan Curtis

Jonathan Curtis säger att de stora vinnarna på e-handel är Amazon och Alibaba, marknaden och tillväxten är fortsatt mycket stark. Innovationskraften är hög och kundklubben Amazon Prime växer snabbt även utanför USA. Han tror att Amazons aktiekurs har potential att dubblas.

Utöver e-handeln är båda bolagen mycket bra positionerade för molntjänster. Båda har satsat otroligt mycket kapital och marknaden har inte förstått deras potential fullt ut. Fonden största investering är Alibaba och Amazon hör också till fonden största investeringar.

Potentialen för molntjänst-marknaden är enorm, och företag som använder molntjänster förväntas spara kostnader på omkring 20-30 procent, på drift och underhåll. Utöver det har man fördelar då både hård- och mjukvara kommer att var uppdaterad till det senaste”, säger Jonathan Curtis.

Det krävs mycket stora investeringar för att bli en global spelare inom molntjänster, enligt Jonathan Curtis. Han tror att det endast kommer bli 2-3 amerikanska spelare, Amazon, Microsoft och Google och kinesiska teknikjätten Alibaba som kan bär jätteinvesteringar som krävs. Det blir ett naturligt monopol av teknikjättar med stora inträdesbarriärer för konkurrenter.

Molntjänsternas tillväxt gör att det växer fram andra viktiga it-tjänster. En viktig bransch är cybersäkerhet, särskilt då kunder vill se att säkerheten är hög när man lämnar bort den fysiska kontrollen och mjukvaran till ett extern bolag. Här lyfter Jonathan Curtis fram it-säkerhetsbolagen Symantec och Palo Alto Networks som intressanta investeringar.

Jonathan Curtis jämför molntjänster med den tidiga fasen av industrialiseringen då varje enskild fabrik hade sitt egna elverk. Men efter att elsystemet blev utbyggt blev det naturligt att förlita sig på det och betydligt billigare än att ha sitt egna elverk.

”Jag tycker det är bra läge för teknikinvesteringar just nu. Teknikbolagen värderas i nivå med S&P 500 index men tillväxten är betydligt snabbare. De har de bästa och starkaste balansräkningar samt höga marginaler. Om vi får nytt skatteförslag så bör det gynna teknikbolagen som har stora vinster utomlands som kan användas till återköp och köp av bolag. Vilket bör gynna sektorn på sikt”

Som svensk kan man inte låta bli att höra om stjärnförvaltaren syn på den svenska nationalklenoden Ericsson.

”När det gäller Ericsson så har fonden ingen investering. Jag har träffat bolagsledningen flera gånger och jag är inte imponerad av ledningen och bolaget känns inte särskilt välskött. När jag frågar om var problemen ligger med den låga marginalen får jag inga vettiga svar” avslutar Jonathan Curtis.

Håll utkik efter fler artiklar från min resa!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -