På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Från kris till ekonomisk stormakt

Makro Kalifornien har på kort tid gått från finanskris till ekonomisk stormakt. Dessutom håller man en egen politisk linje i många, för den amerikanska administrationen, kontroversiella frågor.

Kalifornien, med sina 39 miljoner invånare, var en av de amerikanska stater som drabbades allra hårdast av den amerikanska finanskrisen 2007 - 2008. Ett skäl var att Kalifornien samtidigt drabbades av en egen, djup budgetkris som tvingade fram hårda besparingsåtgärder från de politiska makthavarna med den dåvarande guvernören Arnold Schwarzenegger i spetsen.

Sedan dess har Kalifornien rest sig ekonomiskt och haft en mycket god ekonomisk tillväxt som varit nästan dubbelt så hög som det nationella genomsnittet. 2016 var storleken på den regionala ekonomin uppe på 2 603 miljarder dollar, vilket skulle placera Kalifornien på en sjätte plats i storleksordning i världen om man betraktade regionen som ett land. En bra bit före storheter som Frankrike, Indien, Italien, Brasilien och i bakhasorna på Storbritannien.

Samtidigt ska det också poängteras att levnadskostnaderna i Kalifornien är mycket höga och att regionen, enligt en studie från 2015, har den största andelen fattiga i befolkningen av alla amerikanska stater. Runt 20,6 procent av befolkningen hamnar under fattigdomsgränsen vilket kan jämföras med andra placerade Floridas 19 procent.

Arbetslösheten är dock på väg ner i rask takt och landade i september i år på 5,1 procent efter att ha varit uppe i dryga 12 procent efter finanskrisen. Då låg det nationella snittet på strax under 10 procent. Dessutom växer de personliga inkomsterna snabbare än i någon annan amerikansk stat.

Till den ekonomiska framgångshistorien kan dessutom läggas att de 467 Kalifornien baserade företagen i det amerikanska Russell 3000 indexet haft en genomsnittlig kursuppgång på 185 procent sedan 2012 att jämföra med en avkastning på 94 procent för totalindexet, enligt en studie gjord av Bloomberg News (till och med maj 2017).

Kalifornien har dessutom infört hårdare finansiella regler gällande det regionala utgivande av obligationer vilket fått räntorna att falla kraftigt. Ränteskillnaden mellan obligationer utgivna av Kalifornien och amerikanska statsobligationer har krymp från 1,97 procent 2013 till cirka 0,25 procent idag.

Många av de amerikanska storföretag som ständigt syns i det ekonomiska nyhetsflödet har också sitt säte i Kalifornien. Två av de hetaste är kanske Apple och Tesla som bägge har Kalifornien som bas. Silicon Valley är dessutom den kanske viktigaste ekonomiska regionen i hela USA och givetvis betyder den mycket för den totala tillväxten i Kalifornien.

Att Kalifornien håller en progressiv linje inom många politiska områden bidrar också till att locka många nya företag.

Det är också den stat i USA som kanske allra tydligast har gått emot president Donald Trumps linje i politiken. Dessutom fick Hillary Clinton ungefär dubbelt så många röster som Donald Trump i det amerikanska presidentvalet. Det var den första stat som röstade för att man skulle bli en fristad för illegala invandrare.

Kanske inte att förvåna eftersom 39 procent av befolkning har latinamerikanskt ursprung och de allra flesta kommer från Mexico, som Donald Trump gått hårt åt. Man har dessutom röstat igenom högre skatter på fossila bränslen, siktar på 1,5 miljon elbilar fram till 2025 och väljer att hålla fast vid Paris-avtalet för att få stopp på den globala uppvärmningen.

Enligt California Department of Finance väntas den kaliforniska ekonomin fortsätta att växa under de kommande åren men i en något lugnare takt än tidigare. Sysselsättningsökningen som i år väntas landa på 1,8 procent dämpas till 1,0 procent och strax där under åren 2018 - 2020. Inkomstökningarna väntas däremot ligga kvar på dagens nivå på runt 4,5 procent årligen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -