Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analys pekar på en positiv börs, och visar på två aktier med köpsignaler och en med svag sälj.

OMX Stockholm PI är tillbaka under toppen vid 597 punkter och har format ett nytt motstånd vid 600 punkter. Kursen har också brutit ett tidigare stöd på kort sikt vid 585 punkter. RSI fortsätter att falla vi bör se en vändning i RSI-kurvan innan kursen kan fortsätta utvecklingen i den stigande trendkanalen.


Investtechs kortsiktiga och långsiktiga hausseindex ligger på 37 respektive 52 punkter. Det indikerar att det råder en övervikt av pessimister bland kortsiktiga investerare medan det råder jämvikt av optimister och pessimister bland långsiktiga investerare.

Investtechs Insiderbarometer indikerar att insiders tror på fortsatt positiv utveckling på Stockholmsbörsen, då köpandelen bland dessa är cirka 70 procent under den senaste månaden såväl som under det senaste året.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

 

Nexstim Oyj har brutit upp från en närmast horisontell trendkanal. Enligt Invettechs forskning är detta en stark köpsignal och en indikation om att optimismen ökar kraftigt. Historiskt har aktier med denna typ av köpsignal följt av en genomsnittlig meravkastning på 3,2 procentenheter mot genomsnittlig börsutveckling på tre månaders sikt.

Kursen steg dessutom på hög volym under måndagen, vilket indikerar att köparna är aggressiva och kursen stängde över en tidigare topp vid 2,87 kronor vilket är ytterligare en positiv signal.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Nobina AB visar en stark utveckling innanför en stigande trendkanal. Kursen fortsatte dessutom uppåt under måndagen och kursen utmanar nu motstånd från en tidigare topp vid 47,60 kronor. Här har investerare tidigare ansett att aktien varit dyr och det kan begränsa uppsidan.

På kort sikt
stärks trendkanalen av positiv volymbalans – normalt stiger kursen på dagar med hög handelsvolym och faller på dagar med låg handelsvolym – och uppgången under måndagen indikerar att köparna är aggressiva. Därmed signaleras fortsatt uppgång, i första hand till nästa motstånd vid cirka 52,50 kronor.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bilia A har brutit ned genom golvet i den fallande trendkanalen och signalerar med det en starkare nedgångstakt. Svagt RSI och negativ volymbalans är kortsiktiga svaghetstecken som indikerar att många investerare är på väg ut ur aktien och dessa kan fortsätta att pressa ned kursen.

Insiderhandeln avviker positivt mot den tekniska bilden. Detta efter att flera insiders handlat aktier kring månadsskiftet oktober/november med ingångskurser mellan cirka 74-76 kronor. Det indikerar att många insiders anser att aktien fallit tillräckligt för att vara köpvärd baserat på fundamentala värderingar.

Ännu är den stora investerarmassan inte övertygade om en trendvändning uppåt. Fortsatt nedgång indikeras på kort sikt och vi bör i första hand se kurser ned mot en tidigare botten vid cirka 68 kronor innan kursen kan vända uppåt igen.

Investtechs rekommendation: Svag sälj.

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.      

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -