Nytt tryck på kronan att vänta

Makroveckan I veckan som kommer riktar marknaden blicken mot viktiga inflationssiffror. I USA lär utfallet betyda mycket för den amerikanska centralbankens räntebeslut i december medan en svensk inflation som vänder nedåt kan sätta press på kronan.

Det har varit lite surare tongångar på de flesta av världens börser under den senaste veckan. Sverige sticker dock ut i negativ bemärkelse då börsen backade med runt 3 procent under veckan som gick.

Någon riktig trigger för nedgången är egentligen svår att hitta, men det låg väl lite i korten att det kunde komma en del vinsthemtagningar efter en mycket stark börsperiod. Internationellt pekar man dessutom på att de amerikanska skattediskussionerna går lite trögare än väntat, samtidigt som den brittiska premiärministern Theresa May brottas med en mindre revolt inom det egna partiet. Något som satt förnyad press på pundet.

Noterbart är också att Brentoljan nu handlas över 63 dollar per fat. Den högsta nivån sedan juni 2015.

I veckan som kommer blir det mycket fokus på inflationssiffror.

Den svenska inflationen väntas ha dämpats i oktober och är av allt att döma på väg ner under inflationsmålet på 2 procent. Det kanske inte sker redan i oktobersiffrorna men högst troligt under kommande månader. En svenska räntehöjning ter sig i det scenariot som högst osannolik utan ett rejält strategibyte på Riksbanken. Inflationssiffrorna publiceras på tisdag.

De amerikanska inflationssiffrorna publiceras på onsdagen. Den här inflationssiffran lär bli högst avgörande för hur marknadens ser på sannolikheten att den amerikanska centralbanken levererar en räntehöjning på sitt decembermöte. Även i USA väntas inflationen ha dämpats i oktober och visar det sig att inflationen kommer i under prognoserna så kan det bli ordentlig press på dollarn.

Det lär också bli en hel del diskussion kring utvecklingen på svensk bostadsmarknad under veckan som kommer. Bland annat lämnar finansinspektionen besked kring nya amorteringskrav.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan med SEB:s boprisindikator som inhemskt huvudnummer. Liten ytterligare dämpning är kanske att vänta.  Idag tar dessutom Finansinspektionen beslut kring nya amorteringskrav.

Tisdag

Den svenska inflationstakten väntas ha dämpats i oktober och inflationen är åter på väg ner under inflationsmålet på 2 procent. En låg inflationssiffra kan sätta förnyad press på kronan. BNP-siffrorna för EMU-området väntas visa på stabil tillväxt under årets tredje kvartal. Amerikanska småföretagare kan ha blivit lite mer optimistiska nu när skattediskussionen åter varit högt på den politiska agendan.

Onsdag

Fullt fokus på de amerikanska inflationssiffrorna för oktober. Den här inflationsmätningen väger sannolikt mycket tungt för den amerikanska centralbanken inför räntebeslutet i december. Avvikelser från konsensusprognosen kan ge en del effekter på dollarn.

Torsdag

Svensk arbetsmarknad är urstark men arbetslösheten har trots det bitit sig kvar på en förhållandevis hög nivå då arbetskraftsutbudet också växer snabbt. Nu finns dock tecken på att även arbetslösheten kan vara på väg nedåt. Brittiska detaljhandelssiffror intressanta som mätare på hur det eviga krånglet kring Brexit påverkar konsumtionsviljan.

Fredag

Bostadsbyggandet i USA väntas fortsätta att rulla på i god fart.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -