Anoto gör konvertibelemission

Börs Anoto, som tillverkar digitala läspennor, ska genomföra en riktad emission av konvertibla skuldebrev och på det sättet ta in 40 miljoner kronor. (Uppdaterad)

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolagets största aktieägare, vilken eller vilka inte namnges i pressmeddelandet, samt "en ny investerare från USA" kommer teckna konvertiblerna som förfaller sommaren 2019 och har en konverteringskurs om 4 kronor. Konvertiblerna löper utan ränta.

Enligt Anoto är konvertibelemissionen det bästa finansieringsalternativet som ledningen och styrelsen har kunnat identifiera.

"Alternativet till en riktad emission av konvertibler är en företrädesemission. Denna möjlighet tar lång tid att verkställa, vilket skulle försena nödvändig produktion och utveckling, vilket i sin tur skulle väsentligen hämma försäljningsökningen. Om inte emissionen skulle vara garanterad, vilket har visat sig vara mycket dyrt, så är resultatet av en sådan emission osäker", skriver bolaget i pressmeddelandet.

Pengarna från konvertiblerna ska användas för att som bolaget uttrycker det "stärka tillväxten under 2018".

"För att kunna leverera enligt förväntade beställningar under 2018 och för att förkorta tiden mellan beställning av komponenter och intäktsföring behöver Anoto rörelsekapital för att kunna skapa ett rimligt stort lager", motiverar bolaget behovet av mer kapital.

Anotos styrelseordförande Jörgen Durban uppger för Nyhetsbyrån Direkt att Nerthus Investments, som är bolagets största ägare, står för cirka tre fjärdedelar av det totala konvertibelbeloppet. Den nya amerikanska investeraren tar ungefär en fjärdedel av emissionen.

Vad gäller utspädningseffekten för befintliga aktieägare konstaterar Jörgen Durban att emissionen vid full konvertering omfattar omkring 10 miljoner aktier, vilket skulle innebära en utspädningseffekt på omkring 10 procent baserat på att Anoto har drygt 102 miljoner aktier.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -