Börsen: Getinge och Elekta faller

Börs Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på fredagen parkerat sig strax under nollstrecket. Getinge tappade efter besvikelse kring nya mål och Elekta föll efter förseningar för bolagets stora tillväxthopp, strålbehandlingssystemet, Unity.

Klockan 12.20 var storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,2 procent till nivån 1.640. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg då på drygt 5 miljarder kronor.

Bland de större bolagen backade Getinge 4 procent. Den förestående avknoppningen av affärsområdet Arjo har preciserats till 12 december. Den kvarvarande verksamheten ska växa med 2-4 procent organiskt enligt ett nytt finansiellt mål som uppenbarligen inte föll aktiemarknaden i smaken.

Getinges organiska försäljningsmål "ligger bara i linje med den adresserbara marknaden. Å andra sidan kan de ses som aggressiva jämfört med vad Getinge har uppnått under de senaste fyra åren", skrev Pareto som samtidigt menade att målen är försiktigt satta och att den nya strategin är vag.

Vidare inom medicintekniksektorn föll Elekta hela 10 procent. Ett marknadsgodkännande i form av CE-märkning för bolagets nya system Unity väntas bli klart först under första halvåret 2018, och inte i slutet av 2017 som tidigare bedömt.

Förseningen på upp till sex månader förväntas ge en förskjutning på 10-15 Unity-order för ett värde om mellan 0,6-1,0 miljarder kronor, menade Nordea som fann den sura kursreaktion rimlig.

Ica var 5 procent ned efter att ha bjudit på en rapport där såväl försäljning som resultat var ungefär som väntat. Dock var rörelsemarginalen i Sverige i svagaste laget jämfört med förhandstipsen. Men vd Per Strömberg uttrycker ingen oro kring den svenska marginalnedgången.

"Jag drar inga stora växlar på det", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Omsorgsbolaget Attendo tappade 1,5 procent sedan både omsättningen och resultatet före skatt var lägre än väntat.

Powercell klättrade 9 procent efter att sent på torsdagen meddelat att bolaget utsetts till så kallad primär leverantör av bränslecellsstackar till amerikanska Nikola Motor. Tidvis, strax efter öppning, var uppgången uppe i över 20 procent.

Sensys Gatso, verksamt inom trafiksäkerhetslösningar, har fått ett kontrakt i USA med ett uppskattat värde på 17 miljoner kronor. Aktien steg 6 procent.

Ahlsell, Biotage, Cellavision, Catena Media, Evolution Gaming, Karo Pharma, Klövern, Medicover och SAS läggs till i OMX Stockholm Benchmark. Alla aktier steg förutom Catena Media.

De aktier som plockas bort är Ambea, D Carnegie & Co, Mekonomen, Saab och Skistar. Den gruppen utvecklades sämre än snittet under fredagen.

Makrostatistik:

* USA: preliminärt Michiganindex för november kl 16. Prognoserna pekar mot en ytterligare uppgång, till 100,9, efter att oktobernoteringen 100,7 var den högsta sedan januari 2004.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -