Småbolag i USA hetast globalt

Fonder/ETF:er Efter en stark rapportperiod på global basis har kapitalet fortsatt flöda till passivt förvaltade börshandlade produkter. De hetaste trenderna hos investerarna var amerikanska småbolag och tillväxtmarknader.

Intresset för börshandlade produkter - ETP:er - var rekordstort i oktober. Det globala nettoinflödet i börshandalde fonder - ETF:er - uppgick till hela 490 miljarder kronor. Årets totala nettoinflöde per den sista oktober är på hela 4 350 miljarder kronor göra att fjolårets totala rekordinflöde på drygt 3 180 miljarder redan nu är passera.

Det visar en månadsrapport från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Att de globala investerarna tar mer risk är helt uppenbart då hela 78 procent av det totala nettoflödet under oktober sökte sig till aktieprodukter.

De utvecklade börserna attraherade den största delen av flödet och tog hela 94 procent av det totala inflödet. Breda globala aktier i utvecklade länder som Japan och Europa hade fortsatt bra inflöden. Placerarna gillade det japanska valresultatet och tror på fortsatta stimulanser från både den japanska centralbanken och den europeiska centralbanken, vilket anses ge stöd till börserna. 

Amerikanska aktier hade det största inflödet i absoluta tal och tog två tredjedelar av hela nettoinflödet till aktier. Den stora andelen beror på att de amerikanska börserna står för knappt 60 procent av världens börsvärde. Klart populärast var amerikanska småbolag, men även finassektorn var fortsatt populär. De har nu tre månader i rad med stora nettoinflöden. Oktober var inget undantag utan gav det största flödet i år.

Investerarna har tagit fasta på att sannolikheten är hög att president Trumps nya skatteförslaget går igenom kongressen. Den innehåller sänkt bolagsskatt från 35 procent till 20 procent, som anses gynna små- och medelstora bolag mer än storbolagen.

Breda aktieinvesteringar på tillväxtmarknaderna hade fortsatt bra momentum med stort inflöde. Tillväxtmarknaderna ser ut att gå mot ett nytt rekordår 2017 sett till nettoinflödet. Men räntesidan på tillväxtmarknaderna var inte lika populärt som tidigare.

”Ränteprodukter på tillväxtmarknader hade i oktober nettoutflöden och det var den första negativa månaden på ett år”, säger Partick Matars, talesperson för iShares.

Räntefonder tog hand om 18 procent av det totala nettoinflödet. Klart populärast var företagsobligationer med så kallad ”Investement Grade”, alltså förhållandevis säkra obligationer. Däremot sålde marknaden av säkra amerikanska statsobligationer under oktober.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 38 000 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 29 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -