Teknikfonderna vinnare igen

Fonder Teknikfonderna är heta igen, i år har kategorisnittet avkastat nästa 30 procent. Och räknat på de senaste 10 åren är teknikfonderna en av de bäst presterande fondkategorin, enligt Morningstar.

De som har investerat i en teknikfond de senaste 10 åren har gjort en bra affär, betydligt bättre än att placera i en Sverigefond eller Globalfond -  till en risk som är lite högre och inte utmanande.

Den stora skillnaden idag mot It-bubblan vid millennieskiftet är att teknikbolagen har både en stabil tillväxt och hög lönsamhet. För tio år sedan hittade man bara två bolag bland de 15 största bolagen i världen. Idag är de fyra största bolagen i världen just teknikbolag med Apple som största bolag på 7 500 miljarder kronor. Nu är det totalt åtta av de femton största bolagen som är teknikbolag. Flera asiatiska teknikdrakar har letat sig in på listan.

Att så många teknikbolag letar sig in på listan över världens största bolag göra att de även hör till de populäraste bolagen att investera i för världens teknikfondsförvaltare. Vi hittar flera av de så kallade FAANG-bolagen och den kinesiska motsvarigheten BAT-bolagen i fondportföljerna. Placera har valt att även inkludera Sydkoreanska Samsung och Taiwanbolaget Taiwan semiconductors till BATTS-bolagen.

Trots att teknikbolagen på båda sidor Stilla havet (det finns inga europeiska teknikjättar ännu!) har växt till riktiga jättebolag så tillväxten fortsatt hög. Amazon förväntas ha en omsättningstillväxt nästa år på 28 procent, vilket även gäller för Netflix. Då ska man ha i bakhuvudet att Amazon har dubblat försäljningen sedan 2014.

Ett enkelt snittvärde för de amerikanska FAANG-bolagen indikerar från Factsets analytikersnitt på en 25-procentig tillväxt. Den spås slås av de asiatiska BATTS-bolagen som förväntas växa med knappt 28 procent. Det som talar till FAANG-bolagens fördel är en snabbare vinsttillväxt 2018.

Teknikdrakarna ser ut att fortsätta växa snabbt de närmaste åren. Det finns många nya intressanta tekniktrender som hjälper till med tillväxten. Vi talar om flera olika trender som  Internet of Things (IoT), molntjänster, digitalisering och Artificiell Intelligens (AI).

Sedan smartphonen såg dagens ljus i mitten på 00-talet har tillväxten IoT varit stark. Idag accepterar vi att datorer, skrivare, mobiltelefoner och smarta klockor är uppkopplade via nätverk och kommunicerar med varandra. Utvecklingen är snabb och ger oss helt nya möjligheter till tjänster som kan styras på distans.

Allt fler enheter spås bli uppkopplade de närmaste åren. Det talas om självkörande fordon där fordon kan kommunicera med varandra och fatta beslut i realtid. Fabriker som kan förutsäga underhållsbehov, effektivitet och säkerhet och som på sikt kommer att skapa förbättrad hälsa för medarbetare.

Enligt den amerikanska konsultfirman Gartner Group är idag 18 miljarder enheter uppkopplade och senast 2025 spår de att minst 75 miljarder enheter kommer vara uppkopplade och anslutna till olika nätverk. Och de samhällsekonomiska vinsterna kan vara betydande på sikt.

De kinesiska BAT-bolagens framgång någon tillfällighet. De har varit rätt positionerade på den snabbt växande internetmarknaden i Kina. Sedan år 2000 har den internetrelaterade marknaden i Kina vuxit med 14 procent per år. Det är tydliga demografiska trender som driver på den utvecklingen, precis som i övriga världen där e-handel blir ett allt självklarare val att handla på.

 

Nästa steg i internettrenden spås bli Artificiell Intelligens (AI). Här investerar Alibaba, Tencent, Amazon, Facebook och Google betydande belopp. Bolagen har otroligt mycket kunddata lagrat vilket är en av förutsättningarna för att skapa bra AI-produkter inom köpbeteende, nya tjänster inom medicin, finansindustri och självkörande bilar.

Ett annat snabbväxande tillväxtområde är molntjänster som Amazon och Microsoft har gjort stora investeringar i. Det har börjat betala sig då tillväxten är mycket hög, kanske den snabbaste växande branschen någonsin. Även kinesiska Alibaba har skapat sitt nya affärsområde Alibaba Cloud.

Med starka tekniktrender i ryggen spår marknaden fortsatt stark vinsttillväxt för de stora teknikbolagen, vilket kan göra teknikfonderna till fortsatta vinnare.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -