Här är börsens största blankare

Börs På Stockholmsbörsen fanns vid månadsskiftet blankade aktier till ett värde av drygt 37 miljarder kronor. Här är firmorna bakom och deras största positioner.

De tre största blankarna på Stockholmsbörsen är AQR Capital Management, Marshall Wace och Pelham Long Short Master Fund. Sammantaget innehar de tre aktörerna blankade aktier för 18,7 miljarder kronor, enligt Holdings.

Största blankaren på börsen är AQR som står för Applied Quantitative Research. Det är en global kapitalförvaltare med främst institutionella investerare som pensionsfonder, försäkringsbolag och stiftelser som kunder.

Cliff Asness, AQR

AQR grundades 1998, har 871 anställda och förvaltar idag ett kapital på hela 208 miljarder dollar. Huvudkontoret ligger i Greenwich, Connecticut.  Grundarna var Clifford Asness, David Kabiller, Robert Krail och John Liew som träffades på Chicagouniversitetets doktorandprogram.

Cliff Asness började arbeta på Goldman Sachs och fick i uppdrag att leda deras algoritmiska handel. Han i sin tur anställde sina kursare Liew och Krail, och de tre använde sig av kunskaperna de införskaffat sig från sin forskning. 1997 bestämde de sig för att lämna Goldman och starta eget. AQRs första produkt var en hedgefond.

På Stockholmsbörsen har AQR just nu åtta blankningspositioner värda 11,6 miljarder kronor. Största positionen har de i telekombolaget Ericsson, där de blankat aktier till ett värde av nära 3,5 miljarder kronor. Näst största negativa positionen har de i klädjätten H&M, där de blankat aktier motsvarande 2,8 miljarder kronor.

Möjligen lite mer oväntat är att de valt att korta verkstadsbolaget Atlas Copco. Här är deras position värd drygt 2,6 miljarder kronor.

Stockholmsbörsens näst största blankare är fondförvaltaren Marshall Wace. Bolaget grundades 1997 av Ian Wace, Paul Marshall och Duncan Ford. Sedan något år tillbaka är legendariska utköpsfonden KKR ägare till en fjärdedel av Marshall Wace. Innan de grundade bolaget arbetade Ian Wace och Duncan Ford tillsammans på Deutsche Morgan Grenfell. Paul Marshall i sin tur arbetade på Mercury Asset Management.

Idag har Marshall Wace över 30 miljarder dollar i förvaltat kapital. De har sitt säte i London och är en av världens största alternativa förvaltare. Bolaget har 240 anställda på sina kontor i London, New York och Hongkong.

Marshall Wace uppger att de ”kombinerar grundläggande investeringar med systematiska och kvantitativa strategier för att ge avkastning från en rad investeringslösningar.”

Firman har totalt kortat nio aktier på börsen till ett sammanlagt värde av drygt 5,1 miljarder kronor.

Största korta positionen har de i Ericsson. Här har de blankat aktier värda 2,4 miljarder kronor. Näst största positionen finns i Telia, där de kortat aktier till ett värde av 1,3 miljarder kronor.

Jämfört med AQR så har Marshall Wallace också valt att blanka något mindre bolag som godistillverkaren Cloetta, nischbanken Resurs Holdings och butikskedjan Byggmax Group. Både AQR och Marshall Wallace har blankat aktier i medicinteknikföretaget Getinge.

Tredje största blankningsfirman på börsen är Pelham Capital Management. Firman grundades i mars 2007 i London. Grundare är Ross Turner. Innan han startade Pelham Capital Management var Turner partner på Lansdowne Partners med ansvar för investeringsteamet. Fonden förvaltar ett kapital på cirka 4 miljarder dollar.

På svenska börsen har de tre korta positioner till ett värde av drygt 2 miljarder kronor. Intressant att notera är att de valt att blanka de båda livsmedelsföretagen Axfood och ICA. ICA finns även med i Marshall Wace korta positioner.

Fjärde största blankaren på börsen är Greenlight Capital. Det är en hedgefond som grundades 1996 av David Einhorn.

David Einhorn, Greenlight

David Einhorn är mest känd för att blankat stora mängder aktier i banken Lehman Brothers före bankens konkurs i september 2008.

På svenska börsen har Greenlight Capital två blankningspositioner. Den ena är i strålknivsbolaget Elekta och den andra är i mätbolaget Hexagon.

Källa till samtliga tabeller: Holdings

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -