Ahlsell köpvärd även med boskräck

Aktieanalys Ahlsell noterar en stark underliggande tillväxt. Oron för bostadspriserna har tyngt aktien, men vi tycker utsikterna ser fortsatt ljusa ut för bolaget.

Ahlsells aktie har åkt berg och dalbana under 2017. Den oro som omgärdar hela byggsektorn på börsen för tillfället påverkar även tydligt Ahlsell. Aktien står dock fortfarande på plus för året så den har klarat sig bättre än många andra aktörer i sektorn.

Bolaget tillhandahåller installationsprodukter inom vvs och el samt verktyg och förnödenheter till proffskunder i Sverige, Norge och Finland. Mindre verksamheter finns dessutom i Danmark, Estland, Polen och Ryssland.

Tyngdpunkten ligger mot vvs som svarat för 46 procent av omsättningen de senaste tolv månaderna. Resten av omsättningen är relativt jämnt fördelat mellan elprodukter samt verktyg och förnödenheter.

Sverige är den klara huvudmarknaden för Ahlsell. Där återfinns hälften av butikerna och Sverige är också den klart mest lönsamma av bolagets tre huvudmarknader. I kraft av hög omsättning och bra marginaler svarar Sverige för drygt 85 procent av rörelseresultatet i koncernen.

De senaste årens mycket starka byggkonjunkur i Sverige har således varit gynnsam för Ahlsell. Den starka efterfrågan håller i sig och den organiska tillväxten inom affärsområdet Ahlsell Sverige var i tredje kvartalet 13 procent.

Vd Johan Nilsson konstaterar i rapporten att samtliga produktsegment i Sverige ökade sin försäljning i kvartalet. Lönsamheten var stabil och rörelseresultatet förbättrades med 14 procent jämfört med samma period i fjol.

För tillfället är det främst nybyggnation av bostäder och yrkesbyggnader som driver på efterfrågan från den svenska byggsektorn för Ahlsell. Normalt sett är dock renoveringar den något större marknaden för Ahlsell, något som Johan Nilsson även understryker i sitt vd-ord med anledning av aktiemarknadens nuvarande oro.

Infrastrukturmarknaden är också viktig för Ahlsell och även där råder hög aktivitet för tillfället i såväl Sverige som Norge.

Norge är Ahlsells näst största marknad. Den har dock det senaste året bara svarat för dryga 7 procent av rörelseresultatet. Organiskt ökade försäljningen med 8 procent i tredje kvartalet och den justerade rörelsemarginalen förbättrades något. Ahlsell har under året genomfört en omorganisation i Norge som nu börjar ge resultat. Antalet butiker i landet har också ökats.

Efterfrågan är precis som i Sverige stark inom de flesta områden i Norge för tillfället men det är framför allt bostadsbyggandet som driver på. Johan Nilsson påpekar i sitt vd-ord att antalet påbörjade bostäder i landet väntas bli det högsta på nästan 40 år.

Finland har svarat för 4 procent av Ahlsells rörelseresultat de senaste tolv månaderna. Den underliggande tillväxten i tredje kvartalet var positiv men stannade vid 4 procent. Även i Finland var lönsamheten stabil. Fortsatt utveckling av butiksbeståndet i Helsingfors står på agendan i landet.

Förvärv är en viktig del av Ahlsells tillväxtstrategi och hittills under 2017 har fem förvärv genomförts. De tillför sammanlagt cirka 565 Mkr i omsättning vilket kan jämföras med fjolårets 24,6 miljarder. Ahlsell har som målsättning att växa 2-3 procent mer än marknaden varje år genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv.

Johan Nilsson säger sig se fortsatt goda möjligheter att växa via förvärv inom alla produktområden och geografiska regioner. Fortsatta förvärv är också något som aktiemarknaden förväntar sig.

Johan Nilsson, vd Ahlsell

Snittprognoserna för de kommande årens vinster ligger i SME Direkts sammanställning av analytikerestimat på 3,66 kronor per aktie för 2018 och 3,97 kronor per aktie för 2019. Vinsttillväxten för de båda åren vänta snitta dryga 12 procent och drivas av både hygglig omsättningstillväxt och förbättrade marginaler.

Inte minst väntas Ahlsell kunna förbättra lönsamhet i Norge och Finland de kommande åren. Stigande volymer och fortsatta effektiviseringar väntas kunna trycka upp marginalerna en bit från dagens nivåer. Ahlsell har dock inget officiellt lönsamhetsmål som bolaget jobbar mot.

Ahlsell-aktien noterades på Stockholmsbörsen för ganska precis ett år sedan. Introduktionskursen sattes till 46 kronor. Jämfört med den är dagskursen 17 procent högre. Kursutvecklingen har dock som sagt i år varit rätt skral. Förutom den allmäna oron som omger bostadsmarknaden och i förlängningen hela byggsektorn har Ahlsell-aktien även pressats av en stor utförsäljning av huvudägaren CVC i september.

15 procent av aktierna i Ahlsell såldes då med 5 procents rabatt. CVC har fortfarande kvar 25 procent av aktierna i bolaget och sannolikheten för ytterligare utförsäljningar bidrar till att hålla tillbaka kursen.

På dagens nivåer uppgår p/e-talen för de kommande två åren till 14,8 respektive 13,6. Direktavkastningen i aktien väntas de närmaste åren uppgå till 3,0 respektive 3,5 procent.

Ahlsell har som sagt haft god nytta av den starka svenska byggkonjunkturen de senaste åren. Oron för en kraftig inbromsning i byggandet slår därför mot aktien. Det mesta pekar dock mot att aktiviteten kommer att förbli relativt hög inom byggsektorn de kommande åren. Efterfrågan stabiliseras av renoveringsmarknaden och av en hög aktivitet inom infrastrukturprojekt.

Till det ska även läggas fortsatta förvärv, som vanligtvis inte syns fullt ut i analytikernas vinstprognoser utan adderas efter hand som de dyker upp.

Stämningen kring allt bostadsrelaterat på börsen är fortfarande rätt uppjagad och risken är att det tillståndet består ett tag till. Vi tror dock fortfarande att bostadsmarknaden kommer att stabiliseras de kommande månaderna. Vi tycker därför att Ahlsell är fortsatt intressant och behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 53,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -