Oljestaternas svenska favoritaktier

Börs De fyra stora oljefonderna på Stockholmsbörsen äger aktier för sammanlagt 160 miljarder kronor. Här är deras största innehav.

Förutom norska oljefonden, som är klart störst, är Kuwaits, Saudiarabiens och emiratet Abu Dhabis oljefonder aktiva på Stockholmsbörsen. Fonderna finns på platserna 3, 36, 42 och 50 över de största utländska portföljerna, enligt Holdings.

Största innehavet i norska oljefondens portfölj är läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Aktiens andel av fonden är över 10 procent.

Astra Zeneca finns inte med bland de tio största tillgångsslagen i någon av de övriga fondernas depåer. Astra Zeneca har hittills i år gått något starkare än index med en uppgång på drygt 14 procent.

Totalt utgör de tio största innehaven i norska oljefonden 58 procent av det totala värdet. Fonden har sammantaget 161 aktier. Totalt förvaltar fonden globala aktier för närmare 1000 miljarder amerikanska dollar.

Abu Dhabis portfölj som är den näst största av de fyra oljefonderna på börsen består av 132 aktier. Abu Dhabi Investment Authority investerar emiratet Abu Dhabis oljepengar utomlands. Fondens största innehav är i Nordea, vars aktie utgör drygt 12 procent av fondens totala värde.

Näst minsta aktien i Abu Dhabis fond är Fingerprint Cards. 

Abu Dhabi Investment Authority har aldrig lämnat ut några siffror under sin 40-åriga existens. Värdet på fondens tillgångar uppskattas till mellan 850 till 900 miljarder dollar, vilket gör de till en av världens största institutionella placerare.

Abu Dhabis oljefond grundades så tidigt som 1976 av schejk Zayed bin Sultan Al Nahyan och tanken var att placera överflödiga oljepengar för tiden när oljan väl tagit slut. Det var även schejk Zayed bin Sultan Al Nahyan som grundade Förenade Arabemiraten.

Zayed bin Sultan Al Nahyan

Den tredje största av oljefonden på börsen är Kuwait Investment Authority som beräknas förvalta ett totalt kapital på runt 600 miljarder dollar. De tio största aktierna i den svenska portföljen utgör hela 83 procent av portföljens värde.

De svenska bolagen är koncentrerade till lastbilstillverkaren Volvo, Nordea, verkstadsföretaget Atlas Copco och låsföretaget Assa Abloy.

Det sjunde största innehavet är oljebolaget Lundin Petroleum. Det är en aktie som inte ingår i några av de andra fondernas depåer.

Saudi Arabian Monetary Agency, som är börsens fjärde största oljefond på Stockholmsbörsen, förvaltar aktier värda drygt 200 miljarder dollar. Deras svenska portfölj består av 40 företag till ett sammanlagt värde av tio miljarder kronor.

Atlas Copco och hygienpappersbolaget Essity är deras två största aktieinnehav, med vardera över tio procent av kapitalet. De tio största innehaven utgör sammantaget över 70 procent av totalen.

Källa: Holdings

Läs även:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -