Kronfallet lyfter börsen

Makroveckan Fortsatt är riskaptiten på finansmarknaden i topp men den svenska kronan är det tydligen inte många som tror på. Möjligen kan ett färskt riksbanksprotokoll ändra på det sistnämnda.

Världens börser fortsätter sina resor uppåt och nya rekord slås på löpande band. Den svenska börsen steg i förra veckan med lite knappt 1 procent och novemberbörsen har därmed fått en bra start.

Ett skäl till den svenska börsoptimismen är fortsatt hyggliga rapporter men även den allt svagare svenska kronan har gett börsen luft under vingarna.

Mot den amerikanska dollarn handlas kronan numera runt 8,44 kronor efter att för bara någon månad sedan legat och tuggat kring 8 kronor. En euro kostar i sin tur 9,80 kronor.

Kronutvecklingen framöver kan i mångt och mycket komma av styras av det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar på torsdag. Intresset riktas kring frågan om eventuellt förlängda obligationsköp samt till om det förts några diskussioner om hur banken bör förhålla sig till ECB:s penningpolitiska signaler. I förlängningen skulle det sistnämnda kunna leda till en senarelagd första räntehöjning.

Här på hemmaplan är dessutom utvecklingen på bostadsmarknaden i stort fokus och på torsdagen får vi ta del av SCB:s senaste småhusbarometer. Då får vi en tydligare indikation på prisutvecklingen på bostadsmarknaden i hela Sverige.

Oljepriset fortsätter att röra sig uppåt och Brentoljan handlas nu kring 62,5 dollar per fat. God efterfrågan samt fortsatta utbudsbegränsningar är faktorer som påverkar. Dessutom lär maktstriden i Saudiarabien pressa priserna högre.

Finansmarknaden följer också med stort intresse den rundresa i Asien som president Donald Trump precis genomför. Visserligen är Nordkoreafrågan ett stort fokus på resan men det är också väl känt att den amerikanska ekonomin har stora underskott i handeln med flera länder i Asien och Trump lär försöka pressa dem till eftergifter. Det kan ge vissa marknadsreaktioner.

Håll därför lite extra koll på de kinesiska handelsbalanssiffrorna som publiceras under natten mot onsdag. Dels för att de betyder mycket för den allmänna synen på global konjunkturutveckling, dels för att Kina i högsta grad finns i den Trumpska skottgluggen.

 

Måndag

SCB publicerar de hårda siffrorna över orderingång och produktion i industrin i september. Sett till hur starka indikatorerna varit lär det bli riktigt hyggliga siffror. Dessutom får vi ta del av SCB:s nya mått produktionsvolymindex (PVI) som enligt uppgift ska täcka cirka 70 procent av den totala produktionen i näringslivet.

Tisdag

Detaljhandeln i EMU-området väntas ha utvecklats starkt i september.

Onsdag

Under natten mot onsdag publiceras kinesiska siffror över handelsbalansen. Det krävs troligen starka siffror för att spä på konjunkturoptimismen ytterligare. Det finns en viss underliggande oro för att de finansiella förhållandena måste stramas åt ytterligare i Kina. Prospera publicerar de senaste siffrorna över inflationsförväntningarna bland penningmarknadens aktörer.

Torsdag

Stort fokus på det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar. Hur ser diskussionerna ut kring utökade obligationsköp och i synen på hur banken ska förhålla sig till ECB:s penningpolitik. I det senare fallet handlar mycket om att det kan bli senarelagda räntehöjningar från Riksbankens sida. Dessutom högintressanta siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden nu när så många talar om en dämpad utveckling.

Fredag

Norsk inflation väntas ha gått ner i oktober. Det kan sätta ytterligare press på en norsk krona som gått ungefär lika svagt som den svenska under de senaste månaderna. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -