På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är Europas bästa aktie

Börs Vem drömmer inte om att hitta en aktie som stiger med i genomsnitt över 30 procent per år under de kommande 20 åren? Så mycket har Europas bästa aktie presterat.

Investerare behöver inte vända sig till USA för att hitta riktiga tillväxtraketer. En aktie som under de senaste 20 åren utklassat både Apple- och Amazons aktier är europeisk.

Det är det franska laboratorieföretaget Eurofins Scientifics aktie som har stigit med i genomsnitt 33,3 procent årligen, inräknat utdelningar, sedan 1997, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Det är den Londonbaserade konsultfirman Marten & Co som på uppdrag av Eurofins gått igenom sammanlagt 24 000 aktier i Europa och USA.

I Europa finns det ingen aktie som slår Eurofins avkastning under den senaste 20-årsperioden. Eurofins, som har huvudkontor i Luxemburg,  är en av världens största laboratoriegrupper med över 30 000 anställda i 41 länder och med över 375 laboratorier.

De sysslar med analyser inom läkemedels-, livsmedels-, miljö- och konsumentvaruindustrin. De utför bland annat analyser av livsmedel, dricksvatten och avloppsvatten. Det var till exempel Eurofins som hittade hästkött i olika lasagnetillverkares produkter för ett par år sedan.

Eurofins aktie börsintroducerades 1997. Då kostade en aktie 1,83 euro. Idag handlas aktien till 533 euro.

Den som investerade motsvarande 3500 euro 1997 i aktien skulle idag ha en förmögenhet på en miljon euro.

Företaget har cirka 30 000 anställda och bolaget värderas i skrivande stund till 9,2 miljarder euro. Hemligheten bakom Eurofins är förutom en kraftig tillväxt för laboratorietester en förvärvsdriven tillväxt och lyckad integration av nyförvärven.

Bara i år har bolaget köpt 40 företag. I augusti gjorde bolaget sitt hittills största köp när det köpte upp största amerikanska konkurrenten EAG Laboratories för 780 miljoner dollar. Eurofins grundades i franska Nantes och aktien är noterad på Parisbörsen. 

För 2018 spås företaget nå en omsättning på 3,5 miljarder euro och för 2019 spås den bli 3,8 miljarder euro, enligt 4-traders. Aktien är inte billig utan handlas till ett p/e-tal på 44 för 2017 och 34 för 2018.

Frågan är om Eurofins kan fortsätta sin snabba tillväxt. Sex av 14 analytiker råder till köp av aktien, fem är neutrala och tre ger rådet att sälja aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -