Revansch för utskällda fonder

Fonder Trendföljande hedgefonder har inte levererat den avkastning som investerarna förväntat sig, men i oktober har den haft sin bästa månad sedan Brexit i fjol. Placera har listat fonderna som avkastat överraskande bra.

Trendföljande hedgefonder, så kallade CTA:s, arbetar med hjälp av egenutvecklade datamodeller, där datorn sköter placeringarna. Modellerna analyserar och letar trender på de olika tillgångsmarknaderna aktier, räntor, valutor och råvaror. En fond kan ha upp till 30 olika modeller och handla på upp till 150 olika marknadsplatser.

CTA:s följer trender i marknaderna och investerar där trenderna är starkast. Det betyder att fonderna köper när marknaden trendar uppåt och säljer när den vänder ned, och vice versa. De trivs allra bäst när aktiemarknaderna eller andra tillgångsslag faller eller stiger kraftigt under en längre period.

De trivs alltså inte i miljön vi har haft de senaste åren med frånvaro av tydliga och långa trender samt flera tvära trendvändningar och en allt lägre volatilitet. Det har tyngt resultaten för flera namnkunniga CTA-förvaltare.

Enligt Hedge Nordics hedgefondindex för CTA:s har året varit allt annat än rosenskimrande. CTA-index visar att gruppen haft en minusavkastning på drygt 4 procent fram till den sista september i år.

Men något har hänt den senaste månaden. Oktober ser ut att bli den klart bästa avkastningsmånaden sedan juni 2016 vid Brexit-omröstningen, som skapade tydliga marknadsreaktioner. Då var CTA-hedgefondernas avkastning bra när de flesta tillgångsslag backade mycket. Det tydliggör fondernas unika egenskaper att tjäna pengar även när marknaderna går ner.

Oktober har bjudit på en stärkt trend för en starkare dollar och dyrare råvarupriser för bland annat olja. Men framförallt har världens börser fortsatt upp efter en ovanligt stark septembermånad, vilket skapat en tydlig trend. Precis det CTA-hedgefonderna gillar.

Brentoljan

Enligt Morningstars kategorisnitt för CTA-hedgefonder indikeras en avkastning på 4,6 procent i oktober, vilket är mer än avkastningen på världens börser. Den starka månadsavkastningen gör att fonderna äntligen kommer på positiv avkastning sedan årsskiftet.

Klart bäst avkastning har RPM Galaxy på hela 11,6 procent under månaden, systerfonden RPM Evolving hamnar också i topp. Enligt företrädare för bolaget är de största bidragen till fondernas starka månadsavkastning flera långa positioner i olika aktieindex. Man har även tjänat pengar på långa europeiska obligationer och varit rätt positionerad för prisuppgången i olja och energipriserna.

Den starka avkastningen gör att RPM Galaxy kommer på plus sedan årsskiftet. RPM Evolving som placerar i relativt nystatade CTA-förvaltare har en bit kvar för att fonden ska hamna på plus.

Vi hittar också en av världens största CTA-hedgefonder, den svenska fonden Lynx, högt upp på listan. Den har nästan avkastat 6 procent under månaden. Sannolikt har fonden bland annat tjänat pengar på både oljeprisets uppgång, stigande börser och en starkare dollar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -