Heta Listan: Säsongen talar för aktier

Heta Listan Ett mobilspelsbolag och en kontraktstillverkare lockar. Båda kandiderar till listan denna vecka.

Bland bolagen på Heta Listan utmärker sig Indutrade. Aktien har stigit mer än 5 procent senaste veckan och totalavkastningen sedan vi valde aktien är närmare 13 procent.

Amerikanska General Dynamics har istället gått i motsatt riktning. Vår tidigare vinst på nästan 4 procent har förvandlats till en förlust på lika många procent.

Tawian Semiconductors stiger högre. Inte i någon raketfart men på ett par veckor har vi fått 8 procents avkastning.

Förra veckan flaggade vi för att ställa ut Victoria Park i kylan. Den upphöjda stop loss-nivån på 30,00 kronor togs ut i samband med rapporten. Det innebär en bokförd plus-minus-noll affär.

Förra veckans affärsförslag Heico har inte utlöst någon köpsignal. Aktien blir kvar som kandidat ytterligare en vecka.

Nu har de viktigaste rapporterna från tredje kvartalet kommit. Överlag var resultaten goda och humöret på Stockholmsbörsen är bra. Säsongsmässigt kliver vi nu in i den bästa tiden att vara på börsen, och givet den stigande trenden är det bevis som vi vågar ta fasta på. Därför laddar vi med fler kandidater än vanligt.

Här är veckans nya aktieförslag.

Note

Trigger 29,00. Målkurs 35,00. Stop loss 27,50.

Elektroniktillverkaren Note är en gammal favorit som ökat sitt börsvärde med hela 70 procent i år. Det innebär också att aktien stigit till en ny rekordhögstanivå mätt från 2010-talets början.

Senast vi såg en långvarig stigningstakt av denna magnitud i aktien var under slutfasen på den vilda tjurmarknad som fick ett abrupt slut i och med finanskrisen 2007.

Under perioden januari till september i år har Note ökat sin omsättningen med 8 procent, och rörelseresultatet med hela 62 procent.

Hittills i år har bolaget tjänat 71 Mkr i rörelsen och marginalen har stigit från 5,4 procent i fjol till 8,3 procent under årets första tre kvartal. Också orderboken är välfylld och 20 procent tyngre än samma tidpunkt för ett år sedan.

Bolaget har samarbeten med några av nordens främsta bolag och den ökade efterfrågan hos dessa märks verkligen hos kontraktstillverkaren.

Årets första kvartal rymmer en fastighetsförsäljning, vilket stör jämförelsen mot tidigare år. Men även med hänsyn taget till detta är värderingen på Note lägre än för börsen i stort.

På rullande tolv månader värderas bolaget till p/e 12, men då har ingen justering gjort för fastighetsvinsten. Historiskt är det en hög multipel, men just nu motiverar bolagets resultat prislappen. Och den stigande trenden i aktien är stark, om än volatil. Att aktien svänger mycket bör tas i beaktning och positionsstorleken ska vara mindre.

Köp Note om aktien stiger över 29,00 kronor och sätt stopp vid 27,50 kronor.

G5 Entertainment

Trigger 296,00. Målkurs 355,00. Stop loss 280,00.

Tillväxten imponerar i mobilspelsbolaget G5 Entertainment. Bolaget är en utvecklare och förläggare av spel för smarta telefoner. Marknaden för den typen av underhållning har exploderat på senare år.

Skalbarheten i affärsmodellen gör att vinsterna stigit snabbt de senaste 3-4 åren. Sedan 2013 har intäkterna ökat från 100 Mkr till 820 Mkr över de senaste tolv månaderna.

Under samma period har rörelseresultatet stigit från en förlust på 12 Mkr under räkenskapsåret 2013, till en vinst på 74 Mkr över de senaste rullande tolv månaderna.

P/e-talet är högt, närmare 40 gånger årsvinsten. Men tillväxten motiverar prislappen mer än väl. PEG-talet som även tar hänsyn till vinsttillväxten är ungefär 0,3.

På kort tid har aktiekursen i G5 sjunkit snabbt, från rekordnivåerna kring 400 kronor till strax under 300 kronor just nu. Tekniskt har aktien bildat vad som ser ut att vara en dubbelbotten, vilket kan innebära att vi närmat oss en vettig nivå att kliva på aktien.

Nästa delårsrapport kommer den 7 november och riskminimerande investerare avvaktar rapportsläppet innan köp. Ett alternativ är att dela upp positionen. Köpa lite aktier nu och mer om utfallet den 7 november blir bra.

Heico Corporation

Trigger 93,00. Målkurs 107,00. Stop loss 88,50.

Heico är en amerikansk tillverkningsspecialist inom flyg-, och försvarsindustrin. Enligt Seeking Alpha är bolaget världens största oberoende leverantör av FAA-godkända flygplansdelar. Bolaget är från början ett familjeföretag och grundarfamiljen äger fortfarande 8 procent av kapitalet.

Produkterna är tekniskt avancerade och inträdesbarriärerna för konkurrenterna är därför mycket höga. Inte minst inom flygindustrin. Därför kan Heico ta bra betalt. I fjol levererade bolaget en rörelsemarginal på närmare 20 procent.

Omsättning och lönsamhet har ökat konsekvent de senaste åren. Vid de senaste fyra kvartalsrapporterna har Heico överraskat positivt mot estimaten vid tre tillfällen. Nu senast i tredje kvartalet i år var resultaten i linje med förväntan.

Analytikerna som följer bolaget tror att den lönsamma tillväxtresan fortsätter. Förväntat är en omsättningsökning på 10 procent under 2017 och 11 procent under 2018. Samtidigt ska vinsten per aktie stiga med 15 respektive 13 procent, i år och nästa, enligt Factset.

Det är en attraktiv profetia. Men stabiliteten i verksamheten märks också på värderingen. P/e-talet 39 på nästa års förväntade vinst är högt även givet den goda tillväxten.

PEG-talet på styvt 3 för 2018, säger oss att Heico fundamentalt sett absolut inte handlas till något rea-pris.

Den stigande trenden i aktien är dock fortsatt attraktiv. Så länge det fina börshumöret håller i sig kan de goda resultaten som bolaget väntas leverera räcka för att motivera vidare kursuppgång, trots den höga värderingen. I alla fall i det korta investeringsperspektivet vi arbetar.

Köp aktien om den stiger över 93,00 dollar och sätt stopp vid 88,50 dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -