Köpvärda fonder Maj - så gick det

Utvärdering Trots ett betydande dollarfall har det senaste halvåret bjudit på tydliga börsuppgångar. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna från maj 2017.

Många av de utländska fondernas avkastning påverkas negativt av att den amerikanska dollarn de senaste sex månaderna tappat över 5 procent mot kronan.

Stockholmsbörsen har haft en bra utveckling den senaste sex månaderna och stigit med 4 procent. Det är bättre än globalt aktieindex som avkastat 3,3 procent trots dollarnedgången.

De amerikanska börserna har i svenska kronor stigit med knappt 3 procent. Europabörserna har utvecklats i nivå med Stockholmsbörsen. Asien är den region med högst avkastning på hela 8 procent.

Inför maj gjordes inga byten på listan utan vi satt still i båten vilket har betalat sig. I absoluta tal är alla fonderna på plus och har ökat i värde. De har jämfört med sina kategoriindex klarat sig bra. Sju av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex. Det får anses bra.

Bland de två fonderna med högst risk hittar vi också de med högsta avkastning under perioden.

Den bästa fonden är Blackrock World Finance tät följt av Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära båda har avkastat mer än 8 procent. Fonderna har också avkastat betydligt bättre än sina respektive kategorisnitt.

Bank och finansbolag har gynnats av förväntningar på högre långräntor och att man i Europa tagit tag i de italienska bankernas problem. Vilket har minskat risken och ökat riskaptiten hos investerarna.

Tillväxtmarknaderna har gynnats av en svagare dollar och ett Kina som växer överraskande starkt. Lägg till att de stora asiatiska teknikdrakarna tjänar mer pengar än någonsin vilket investerarna premierat genom att handla upp aktierna till nya rekordnivåer. Teknikbolagen väger tungt i index vilket lyft flera börser till rekord.

Den smarta indexfonden Storebrand Global Multifaktor har efter en svacka, avkastat betydligt bättre än kategorisnittet för likande fonder till än lägre risk. Den fond som inte lyckats klå sitt kategorisnitt av liknande fonder är AMF Aktiefond Europa. Fonden har en lägre risknivå och hänger inte med när börserna snabbt vänder upp som de gjort i september och oktober.

Listans två blandfonder har haft en blandad utveckling. Carnegie Strategifond har i vanlig ordning lyckat avkasta bättre än sitt kategorisnitt. Swedbank Robur Access Mix som är en indexblandfond har haft det tuffare under perioden och inte riktigt orkat klå kategorisnittet. Det senaste halvåret har sannolikt varit en bättre miljö för aktiv förvaltning än indexförvaltning. Sedan årsskiftet Swedbank Robur Access Mix avkastat 7,5 procent klart bättre än kategorisnittet.

Utvecklingen för listans tre lågriskfonder har varit bra. Vårt ena val bland lågriskhedgefonderna har inte orkat upp till kategorisnittet för liknande fonder. Det är Merrant Alpha Select SEK, det är värt att notera att risken i fonden endast är en fjärdedel av risken för kategorisnittet och avkastningen är knappt hälften, så vi tycker att det är bra prestation ur ett risk avkastnings perspektiv.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -