Analytiker: Utlänningar blankar boutvecklarna

Börs Intresset har ökat bland utländska investerare för att gå kort i svenska bostadsutvecklare. Det säger Simen Mortensen, analytiker på DNB Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det vi ser bland investerare är en fruktan för att det ska ske en priskorrektion på svensk bostadsmarknad", säger han.

Han lägger till att DNB i ungefär ett halvår varit negativa till svensk liksom norsk bostadsmarknad.

"Försäljningen av nya bostäder är den stora frågan. Vinstvarningen från Oscar Properties, som använder sig av successiv vinstavräkning, indikerar att försäljningen har kommit ned drastiskt", säger han.

Bonava var först ut av de svenska bostadsutvecklarna med rapport för det tredje kvartalet på tisdagen. Bonava, som har Sverige som största marknad men bland annat även verkar i Tyskland, lyckades öka sin försäljningsgrad under kvartalet.

"Bonava verkar i ett lägre prissegment än många andra bostadsutvecklare", påpekar DNB-analytikern som klassar bolagets utveckling i kvartalet som förhållandevis "bra".

Han för fram att norska Veidekke, som framför allt producerar bostäder i Sverige, tidigare i oktober rapporterade att det sålt cirka 25 procent färre bostäder i Sverige under årets tredje kvartal jämfört med samma kvartal 2016.

"Veidekke ligger mer mot high end-segmentet än Bonava", säger Simen Mortensen.

På tisdagen rapporterar Upsala Nya Tidning att både Veidekke och JM erbjuder rabatter till kunder som tecknar sig för nyproduktionsprojekt i staden när utbudet av nyproduktion i Uppsala nu är rekordhögt.

"Vi kommer att få se en situation med ett ökat antal rabatter i projekt. JM kommer under de närmaste åren att rapportera bra resultat med hjälp av den för närvarande höga produktionsnivån och med stöd av positiva värdeförändringar på mark i dess landbank", säger DNB-analytikern.

Den stora frågan i nuläget är hur exempelvis JM, som producerar lägenheter i Sverige och Norge, lyckas med sin fortsatta försäljning av lägenheter i exempelvis Oslo och Stockholm. Det är vad som kommer att synas när siffrorna för det tredje kvartalet publiceras.

"Nyproduktionsförsäljningen har minskat 70 procent i Oslo, jämfört med 2016, efter hårdare amorteringsregler. Samma tendens är att vänta i Stockholm, men hur illa blir det", säger Simen Mortensen som påpekar att bostadspriserna i Stockholm i förhållande till intäkter sticker ut som höga.

Enligt DNB:s estimat kan det positiva stödet från markförändringar succesivt väntas falla bort under kommande år för JM. Det riskerar enligt DNB få JM:s årsvinst att falla till 15 kronor per aktie år 2020. Det kan jämföras med ett konsensusestimat om 30 kronor för innevarande helår.

"Försvinner uppvärderingen av markpriser så faller vinsten betydligt framöver", säger Simen Mortensen som lägger till att markvärderingsförändringar varit något som överlag stött bostadsutvecklarsektorn i spåren av stigande bopriser.

Därtill lägger han till att de senaste årens starka bostadsmarknad har gjort så att bostadsutvecklarna kunnat få upp en hög produktionsnivå. Med en lägre grad av försäljning kan inte produktionsstarterna ligga kvar på tidigare nivåer, påpekar han vidare.

Flertalet bostadsutvecklare har en svag kursutveckling på tisdagen. JM tappar omkring 2 procent och Besqab som verkar i Uppsala och Stockholm tappar nära 5 procent.

I spåren av oro för bostadsutlåningsutsikter och utlåning till bostadsutvecklare tappar Swedbank nära 4 procent efter att ha släppt siffrorna för det tredje kvartalet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -