Japanska valet bra för börsen

Börs Företagsrapporterna fortsätter visserligen att dominera det finansiella nyhetsflödet under veckan som kommer men får nu betydligt mer konkurrens av flera tunga makronyheter.

En bra start på rapportsäsongen gav de flesta av börserna i mer utvecklade ekonomier en skjuts uppåt under veckan som gick. Den svenska börsen steg med runt 1 procent. Annars var det en makrovecka som kom att präglas en del av politisk oro.

Krisen mellan Katalonien och Madrid eskalerade och spänningarna riskerar att öka ytterligare under veckan som kommer. Förhandlingarna kring Brexit går minst sagt trögt och nu är alla tidsplaner på väg att haverera.

Ett mer positivt politiskt besked för börsen var att premiärminister Abe tog hem en storseger vid helgen japanska val och de mesta talar därför för att den expansiva politiken fortsätter.

Shinzo Abe

Vi går också i väntas tider inför beslutet om ny chef till Federal Reserve. Det tycks stå mellan professor John Taylor och Fed-ledamoten Jerome Powell även om Donald Trump hävdar att den nuvarande Fed-chefen Janet Yellen finns kvar i racet. Kanske kan det komma ett besked i veckan som kommer.

Även den här veckan är det företagsrapporterna som är i fokus men nu får de rejäl konkurrens av en hel del intressant makronyheter.

Under tisdagen publiceras en hel del preliminära inköpschefsindex för oktober. Inga större förändringar väntas, vilket skulle betyda att den globala ekonomin tuffar på i hygglig takt. Det krävs nog dessutom ganska stora överraskningar för att skaka om finansmarknaden om bara företagsrapporterna fortsätter att vara övervägande positiva.

På torsdag får vi flera tunga centralbanksbesked men även här är synen att de stora överraskningarna kommer att lysa med sin frånvaro. Riksbanken, Norges bank och ECB väntas alla låta räntan ligga still. ECB väntas dock annonsera ytterligare nedtrappning av de månatliga obligationsköpen. Det ska dock inte bidra till några stora marknadsrörelser.

För svenskt vidkommande är det kanske av större intresse vad fredagens Konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet säger om tillstånden i svensk ekonomi. Efter förra veckans starka arbetsmarknadssiffror är det ganska lite som talar för några större negativa överraskningar även om industrins konfidensindikator väntas ha backat efter förra månadens rekordsiffra.

Veckan avslutas med amerikanska BNO-siffror för tredje kvartal. En hygglig tillväxtsiffra är väntad men skulle det bli positiva överraskningar ökar sannolikheten för att Federal Reserve höjer räntan i december.

Måndag

Makroveckan startar lugnt med konsumentförtroendet i EMU-området om huvudnummer. Hushållen ser allt mer optimistiskt på läget och en mindre förbättring i förtroendet är att vänta. Siffran ligger dessutom redan i utgångsläget klart över det historiska genomsnittet.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för oktober rullas ut på bred front. Endast små förändringar väntas och håller prognoserna så ska de knappast vara något som stör aktiemarknaderna då det är företagsrapporterna som är huvudfokus just nu. Det skulle säkerligen krävas stora negativa överraskningar för att skapa någon form av turbulens.

Onsdag

Dagens intressantaste är BNP-siffran får Storbritannien. Förhandlingarna kring Brexit går trögt samtidigt som premiärminister Theresa May ar det tufft på hemmaplan. Skulle dessutom tillväxten börja vika ner ordentligt lär pundet gå på en rejäl smäll. Bank of Canada väntas vila på hanen den här gången efter en något överraskande räntehöjning vid det senaste penningpolitiska mötet.

Torsdag

Räntebesked från bland annat Sverige, Norge och ECB. Riksbankens första möte efter att Stefan Ingves fick förnyad mandat och på marknaden räknar man med fortsatt mjuka räntebesked. Intressant prognos dock. Beslutet från ECN intressantare ur marknadssynpunkt och banken väntas meddela att man drar ner på de månatliga obligationsköpen. Det bör inte skapa några större störningar på finansmarknaden.

Fredag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Industrins konfidensindikator väntas ha backat något efter förra månadens rekordsiffra. Hushållen väntas i sin tur ha blivit något mer optimistiska. Den amerikanska tillväxttakten väntas ha sjunkit tillbaka något under det tredje kvartalet men ändå ligga på en hygglig nivå.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -