Fonden som söker Kinas marknadsledare

Fondanalys Efter olje- och råvarukraschen som drevs på av dålig kinesisk makrostatistik i januari 2016, har de kinesiska börserna och Hongkongbörsen stigit med över 80 procent. Placeras fondexpert Pär Ståhl har hittat en spetsfond på det området som lyckats bra.

Bakom årets uppgång har vi en överraskande stark ekonomisk utveckling i Kina, ökat risktagande hos de internationella investerarna och snabbväxande teknikbolag. I år har fondkategorin ”Kina och närliggande” avkastat 27 procent medan MSCI Kina-index avkastat 34 procent.

Fonderna och MSCI Kina-index haft stor hjälp av de stora kinesiska teknikdrakarna som legat bakom mycket av uppgången. Baidu, Alibaba och Tencent - de så kallade BAT-bolagen - dominerar MSCI Kina index och utgör en tredjedel av index.

Det råder stor skillnad mellan de kinesiska börserna, och valet av index är viktigt.  Shanghai-börsens index har det endast stigit med 8 procent. Fokus där ligger på industritunga sektorer och många bolag är halvstatliga bolag i mindre intressanta sektorer. De tre stora BAT-bolagen är inte noterade där.

Hongkong-börsen har stigit med 30 procent i år, där kan man även handla kinesiska bolag noterade på både Shanghai-börsen och Shenzhen-börsen.

Just Shenzhen-börsen är intressant då många teknikbolag noteras där. Området runt Shenzhen är stort innovativt teknikkluster, ett Kinas motsvarighet till Silicon Valley. I regionen hittar vi bland annat elbilstillverkaren BYD.

Där finns också Tencents huvudkontor. Det senaste bolaget är Kinas klart största internet- och teknikbolag med ett marknadsvärde på hela 2 000 miljarder kronor.

Man kan undra om uppgången redan är över efter årets starka börser. Ser man på MSCI Kina Index så är värderingen för nästa års vinster låg, det hamnar på 13,3 p/e-tal. Det är lite högre än snittet på tillväxtmarknaderna som är 12,5.

Men med tanke på BAT-bolagens stora vikt i index är det förvånansvärt lågt värderat, och teknikbolagens starka uppgång i år försvaras väl av kraftigt ökad vinsttillväxt.

Det är uppenbart att strukturen på de kinesiska börserna och Hongkong-börsen gör att det är en bra plats för aktiv förvaltning. En fond som har lyckats bra såväl i år som historiskt att hitta framtida vinnare är Handelsbanken Kinafond. Fonden förvaltas av Mikael Sens som till sin hjälp har Handelsbankens tillväxtmarknadsteam för Asien på totalt sex personer.

Mikael Sens, Handelsbanken

Handelsbanken Kinafond placerar som många av bankens aktivt förvaltade fonder efter långsiktiga teman. Ett tema är ett avgränsat område som förväntas ha högre avkastning än jämförelseindex över en längre period. De två viktigaste teman för fonden är digitalisering och turism & underhållning.

Förvaltaren Mikael Sens föredrar att investera i bolag som är inriktade på digitala tjänster. Temat växer strukturellt mycket snabbt i Kina och det finns många duktiga kinesiska bolag inom detta område. De ledande bolagen är inte enbart beroende av den inhemska ekonomin, utan många har en förmåga att konkurrera globalt.

Det är extra tydligt i Sydostasien och i Indien där några kinesiska bolag redan har etablerat starka positioner. Knappt 50 procent av fondens investeringar ligger inom digitala tjänster.

Investeringsprocessen består av att hitta bra bolag som drivs av något av de långsiktiga teman man tror på. Fonden föredrar bolag som är marknadsledare med en stark affärsmodell som är tydlig och hållbar.

Genom att investera i marknadsledande bolag får man många fördelar. Bolagen har tagit stora investeringar och visat att affärsmodellen håller. Oftast kan bolaget dra fördel av sin dominerande position och storlek med lägre kostnader genom skalbara stordriftsfördelar. Belöningen för marknadsledare är högre marginaler, högre vinst och starkare kassaflöde än konkurrenterna. På sikt ska det generera ett högre aktieägarvärde.

Fonden föredrar bolag där vinsttillväxten på medellångsikt överraskar marknadens förväntningar. Investeringsfilosofin går därför ut på att försöka förutspå marknadens kommande revideringar för enskilda bolag. Förvaltaren har en stark tro att uppjusterade vinstprognoser är en av de viktigaste faktorerna bakom fortsatt kursuppgång för aktien. 

Hållbarhetsanalysen genomsyrar investeringsprocessen. Den hjälper till att identifiera bolagens möjligheter och risker. Exkludering görs av bolag som har en högre andel än 5 procent av exponering mot produktion eller distribution av tobak, pornografi, alkohol, spel, vapen och fossila bränslen.

Fonden investerar långsiktigt i mellan 100 – 130 stycken bolag. För tillfället har fonden 114 investeringar vilket är betydligt lägre än snittet för liknande fonder som har drygt 500 bolag. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, omsättningshastigheten är låg.

De fem största bolagen väger 34 procent av fondens värde. Det enskilt största innehavet är Tencent med 9,8 procent, som med sina mer än 1 miljard kunder globalt är störst inom bland annat sociala media och onlinespel i Kina.

Fonden har en tydlig lutning mot storbolag, nästan  93 procent. Medelstora bolag utgörs av 6,4 procent och småbolag endast 0,8 procent. Teknikbolag är fondens största sektor just nu på 47 procent av fondens placeringar. Näst största sektor är finansbolag på 22 procent, följt av konsumentbolag med 13 procent.

Handelsbanken Kinafond har de tre senaste åren uppvisat den klart högsta avkastningen i kategorin Kina, och närliggande. Fonden har avkastat hela 76 procents avkastning jämfört med kategorisnittet på 63 procent. Detta till en risk som är lägre än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation.

Handelsbanken Kinafond hör till fondkategorin ”Kina och närliggande”. Fonderna investerar såväl i Kina som på de närliggande Hongkong-börsen, Taiwanbörsen samt kinanoterade bolag på de amerikanska börserna.  Handelsbanken Kinafond har i dagsläget största delen av sina investeringar på börserna i Hongkong, Taiwan och USA.

Fonden har investerat selektivt på börserna i Shanghai och Shenzhen och tror att antalet investeringar på fastlandsbörserna kommer att öka framöver, inte minst i Shenzhen där det finns flera intressanta noterade teknologibolag.

Den årliga förvaltningsavgiften är 1,9 procent, vilket är lägre än kategorisnittet. Fonden har totalt fyra stjärnor hos Morningstar och förvaltar idag 2,4 miljarder kronor. Placera tycker att spetsfonden Handelsbanken Kinafond är köpvärd.

Placera ser spetsfonden Handelsbanken Kinafond som utmärkt krydda och komplement till en asiatisk indexfond i en fondportfölj.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Handelsbanken Asien Småbolag (A1 SEK) Köp 190,13 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -