"Risken kvarstår i aktien"

Börs Fingerprint Cards varning för tredje kvartalets intäkter för fem veckor sedan ledde inte bara till rejält sänkta förväntningar för kvartalet. Analytikerna ifrågasätter nu också bolagets tillväxtmöjligheter de kommande åren.

Med de förutsättningarna är allt vad bolaget kan säga om framtida intäkter, på kort och lång sikt, i princip avgörande när den fullständiga rapporten läggs fram.

UBS kallar Fingerprint Cards problem för mer strukturella än vad investmentbanken hade trott.

"Trots en rad negativa varningar tror vi att risken i aktien kvarstår, både på kort sikt och på medellång sikt", argumenterade banken efter kvartalsvarningen.

"Fingerprint Cards dramatiska intäktsvarning för det tredje kvartalet kom vid en dålig tidpunkt. Vi och marknaden hade räknat med en viss lättnad efter lagerdebaclet, som skadat försäljningen första halvåret 2017", skrev Handelsbanken.

I sin varning meddelade FPC att tredje kvartalets intäkter väntades hamna i intervallet 800-840 miljoner kronor. Det var betydligt lägre än dåvarande konsensus från SME Direkt på 1,5 miljarder kronor.

Förklaringarna var många; en avvaktande marknad, svagare dollar och ändrad produktmix som bidragit till att snittpriset (ASP) för sensorerna nu ligger på cirka 30 procent (värre än tidigare bedömning på en asp-nedgång på över 20 procent).

SEB menar att den största risken är att marknaden för biometriska sensorer i smartphonesegmentet har toppat och att Fingerprint fortsätter att förlora andelar, vilket skulle kräva att nya segment och produkter måste ta fart snabbt för att uppväga för en negativ trend inom smartphones.

Carnegie tar upp något ännu värre, investmentbanken tror inte att Fingerprints teknologi passar de nya trenderna på marknaden och att det är negativt för bolagets framtida konkurrenskraft.

"Därför är det osannolikt, enligt vår uppfattning, att Fingerprint kommer att kunna uppväga för de minskande smartphoneintäkterna med nya vertikaler inom den närmaste framtiden", skriver Carnegie i en analys.

Handelsbanken tror till och med att intäkterna, efter en viss återhämtning under 2018, inte kommer att växa alls 2019.

Aktuella frågeställningar enligt analytikers kommentarer:

* Förlorar FPC marknadsandelar? Varför och till vilka?

* När vänder det? Kommer samma typ av negativa trender att gälla även fjärde kvartalet och första kvartalet 2018?

* Hur snabbt kan efterfrågan på iris-scanning (som Fingerprint kom över genom förvärvet av Delta ID) komma i gång?

* Hur ser FPC på in-display-trenden?

* Kan FPC ge några signaler kring fjärde kvartalet? Analytikerna tror på en marginell sekventiell förbättring fjärde kvartalet, med intäkter på 980 miljoner kronor, 40 procent lägre än i fjol, och en rörelsemarginal på 18 procent.

För det tredje kvartalet ligger analytikernas snittestimat på intäkter om 822 miljoner kronor, en nedgång med 56 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol men i linje med andra kvartalet, enligt SME Direkts sammanställning av sju analytikers prognoser.

Rörelseresultatet väntas rasa till 114 miljoner (765), med en rörelsemarginal som sjunker till 13,9 procent (41,1).

Helårsestimatet för 2017 ligger på intäkter som faller 50 procent till 3,3 miljarder kronor och en rörelsemarginal som sjunker till 13 procent (39).

Inte heller för de två kommande åren ser analytikerna något rejält uppsving för Fingerprint Cards. Intäkterna väntas uppgå till 3,7 miljarder kronor 2018 och till 4,0 miljarder kronor 2019 med en rörelsemarginal på 17 respektive närmare 18 procent, enligt SME Direkt.

Rapporten väntas torsdagen den 26 oktober klockan 7.00. En telefonkonferens hålls klockan 15.00 samma dag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -