Volvo och Ericsson drar börsen

Börsen En inledande rapportvecka ser ut att avslutas i dur med kursuppgångar för Volvo och Ericsson men med Assa som sänke. Även Husqvarna och Betsson tyngdes av rapporter.

Strax efter klockan 13 var storbolagsindex OMXS30 upp 1,2 procent till nivån 1.667. Aktier för drygt 9 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Volvos B-aktie omsatte 2 miljarder och steg nära 7 procent sedan fordonskoncernen rapporterat ett tredje kvartal som gott och väl överträffade analytikernas förväntningar. Budskapet från vd Martin Lundstedt var att orosmolnen kring flaskhalsar i produktionen kommer att skingras under det fjärde kvartalet. Börsvärdet närmar sig H&M:s 355 miljarder kronor.

Ericssons aktie var god tvåa i OMXS30, 4,7 procent högre trots en rapport som av bankerna betecknades som svårbedömd. På nedersta raden av resultaträkningen förlorade telekombolaget 4,3 miljarder kronor i kvartalet, men kassaflödet från rörelsen var noll.

Justerat rörelseresultat helt nära noll var lite bättre än befarat efter bidrag från affärsområdet Networks. Från ledningen hördes tongångar om att strategin börjar leverera resultat i marknaden. Vd Börje Ekholm ser inget behov av nyemission, sade han med hänvisning till en nettokassa på 24 miljarder kronor.

Assa Abloy föll med 2 procent, hälften så mycket som när vd Johan Molin aviserade sin sorti i början av oktober. Rapporten var bara lite svagare än väntat, men låsbolaget oroade med att situationen i Kina, som tidigare har visat sig problematisk, alltjämt är utmanande med minskande försäljning.

Även Husqvarnas sorgebarn, divisionen Consumer Brands, är fortsatt utmanande enligt trädgårdsproduktbolagets delårsrapport. Aktien tappade 3,6 procent, efter att ha fallit 5 procent när volymtappet i samma division aviserades i måndags.

Det stora rapportraset stod dock Betsson för, efter en nedslående låg intäktstillväxt i det tredje kvartalet: 11 procent mot ett SME-konsensus på nästan 15 procent. Sportboksmarginalen backade från 7,6 till 7,1 procent, och aktien var ned 7 procent.

I Helsingfors hade Metso en oregelbunden utveckling. Cevian är storägare liksom i Ericsson och Volvo. Initialt var Metso-aktien ned på stora engångskostnader för gruvprojekt i orderstocken och ett lägre nettoresultat än väntat. Orderingången överträffade däremot förväntningarna på Atlas Copcos förra kompressorchef Nico Delvauxs första rapport.

Duni backade 4 procent på sin rapport medan Beijer Ref och Ahlsell var nära oförändrade.

Bland bolag som inte rapporterade märktes Oriflame. Kosmetikaaktien steg 3 procent, efter att DNB slopat sitt säljråd.

HIQ sjönk 2,7 procent efter en sänkning till minska från öka från Handelsbanken Capital Markets.

Precise rusade 20 procent efter ett pressmeddelande om att bolaget ska presentera en ny fingeravtryckslösning för smarta kort.

Studsvik var initialt upp 5 procent på rapport.

På makroagendan väntar bostadsstatistik för USA klockan 16, och i Bryssel pågår EU-toppmöte om brexitförhandlingar.

Graf: OMXS30 fredagen den 20 oktober 2017.

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -