Rapporterna överraskar positivt

Rapportflödet Rapportperioden har dragit igång och veckoslutet bjöd på en rad positiva överraskningar. Bland annat Volvo och Ericsson hör till fredagens vinnare men det saknas inte syrliga kvartalskarameller.

Rapportflödet startade på allvar med hälsokontroll av Intrum Justitia och Dustin under onsdagen. Det senare bolaget lämnade styrkebesked. Resultatet per aktie mer än dubblades mot samma period i fjol. Omsättningen steg med närmare 16 procent, till 2,3 miljarder kronor.

Bolaget gör bedömningen att man vinner marknadsandelar och utvecklingen var positiv för samtliga kundgrupper. Sedan augusti har Dustin gjort en kursmässig revansch. Aktien har sedan slutet på sommarn stigit med 20 procent.

Torsdagens flöde dominerades av teleoperatörerna Telia och Tele2.  Telia redovisade ett sämre resultat och minskad omsättning, precis som analytikerna förväntat. Aktien har backat 1 procent under veckan.

Tele2-aktien däremot lyfte efter att ha flörtat med marknaden om eventuell extra utdelning. Oväntat höga marginaler och höjd helårsprognos rymdes också i gottepåsen. På en vecka har aktien stigit med närmare 7 procent.

Börsveckan avslutades sedan med fyrverkerier. OMXS30-index steg närmare 1,4 procent under fredagen. Med dragloken Ericsson och Volvo i fronten.

Ericssons rapport var väl egentligen inte något att hylla. Rörelseförlusten landade på 4,8 miljarder kronor, vilket kan ställas i relation till en nätt vinst samma period förra året. Resultaten var också sämre än väntat.

Bolagets tuffa situation reds inte ut över ett kvartal ska riskkapitalisten Christer Gardell sagt till Dagens Industri i somras.  Men efter avrapporteringen om tredje kvartalet är kriskänslorna mindre som vi tolkar det.  Börje Ekholm menar att bolagets nya strategi börjar bita och leverera resultat. Målet är att leverera en fördubblad rörelsemarginal efter 2018. Ericssons nettokassa var vid kvartalets utgång 24,1 miljarder.

Volvo, som varit en kanonplacering på börsen senaste året, överraskade positivt och analytikerna som hunnit titta på rapporten redan verkar ense om att det blir bra fart även framåt för lastbilstillverkaren. Förväntat var ett rörelseresultat på 6,5 miljarder och facit blev hela 7,4 miljarder, enligt SME Direkt.  På rapportdagen steg aktien 7 procent.

Men alla fredagens rapporterande storbolag lyckades inte leva upp till förväntningarna. Husqvarna som vinstvarnat inför rapporten föll ytterligare under dagen. Väntat var ett rörelseresultat på närmare 460 Mkr men det blev bara 430 Mkr. Även försäljningen var något svagare än väntat.

Det är konsumentdelen av Husqvarna som tragglar. Försäljningen inom divisionen Consumer brands minskade med 5 procent valutajusterat.  Kostnadsbesparingarna fortgår men inte i tillräcklig takt för att väga upp minskad volym och en ogynnsam produktmix. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -