Fredagsrally på börsen

Börs En börsvecka som i stort sett har utvecklats sidledes såg ut att avslutas i dur efter en stunds fredagshandel.

Tydliga kursuppgångar syntes för både Volvo och Ericsson, medan Assas, Husqvarnas och Betssons rapporter samtliga mottogs med desto surare miner.

OMXS30 var upp 0,8 procent till nivån 1.661 efter en knapp timmes handel, då aktier för drygt 4 miljarder hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Volvos B-aktie stod för nästan 20 procent av detta efter att fordonskoncernen rapporterade ett tredje kvartal som med breda marginaler överträffade förväntningarna på många punkter. VD-budskapet på rapportpresentationen var att orosmolnet med flaskhalsar i produktionen kommer att förbättras ytterligare under det fjärde kvartalet. Aktien var upp mer än 7 procent och börsvärdet nosar därmed H&M:s 355 miljarder kronor i hälarna.

Ericssons aktie var tvåa i OMXS30 med plus 4,5 procent, trots en rapport som av bankerna betecknades som svårbedömd med exempelvis en gissning om femprocentigt kursfall från Handelsbanken Capital Markets. På nedersta raden av resultaträkningen förlorade telekombolaget 4,3 miljarder kronor i kvartalet, men kassaflödet från rörelsen var noll.

Bland dem som tippade på uppgångar nämndes lättnadsreaktioner som drivkraft, och att Networksintäkterna slog SME-förväntningarna. Från ledningen hördes relativt positiva tongångar under rapportkonferensen, exempelvis att strategin börjar leverera resultat i marknaden. VD Börje Ekholm ser inget behov av nyemission, sade han med hänvisning till sin 24 miljarder kronor starka nettokassa.

Assa Abloy föll med runt 4 procent, ungefär lika mycket som när Johan Molin aviserade sin sorti i början av oktober. Rapporten var bara något svagare än väntat, men låsbolaget meddelade oroväckande att situationen i Kina, som tidigare har visat sig problematisk, alltjämt är utmanande med minskande försäljning.

Även Husqvarnas sorgebarn, divisionen Consumer Brands, är fortsatt utmanande enligt trädgårdsproduktbolagets delårsrapport. Aktien tappade drygt 2 procent, efter att ha fallit 5 procent när volymtappet i samma division aviserades i måndags.

Det stora rapporttappet stod dock Betsson för, efter en nedslående låg intäktstillväxt i det tredje kvartalet: 11 procent mot ett SME-konsensus på nästan 15 procent. Sportboksmarginalen backade från 7,6 till 7,1 procent, och aktien var ned drygt 6 procent.

Ahlsell tappade initialt 3 procent på en rapport som i stort sett var som väntat, men nedgången dämpades så småningom till knappt 1 procent.

I Helsingfors lade Metso viss sordin på glädjen för Cevian, som är storägare där liksom i Ericsson och Volvo. Aktien tappade drygt 2 procent efter en rapport med stora engångskostnader för gruvprojekt i orderstocken och ett lägre nettoresultat än väntat. Orderingången överträffade däremot förväntningarna på Atlas Copcos förra kompressorchef Nico Delvauxs första rapport.

Beijer Ref och Duni backade båda något på sina rapporter.

Bland ej rapportrelaterade rörelser steg Oriflame mest bland midcapbolagen, nästan 4 procent, efter att DNB slopat sitt säljråd för kosmetikaktien. HIQ sjönk 1,5 procent efter en minskning till minska från öka från Handelsbanken Capital Markets, och SSAB tappade ungefär lika mycket efter att Credit Suisse sänkt sin rekommendation till neutral från outperform.

Precise rusade 25 procent efter ett pressmeddelande om att bolaget i dagarna kommer att presentera en ny fingeravtryckslösning för smarta kort.

Kvar på rapportagendan finns Studsvik och Uniflex, som båda rapporterar under tidig eftermiddag.

På makroagendan väntar USA-bostadsstatistik klockan 16, och i Bryssel pågår EU-toppmöte om brexitförhandlingar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -