"Sverige är en stor utmaning"

Börs Telia upprepade sin helårsprognos både avseende kassaflödet och för ebitda-resultatet. Bolaget upprepar samtidigt risken för att lägre fiberinstallationsintäkter påverkar ebitda.

"Prognosen för året känns bekväm, men det är klart att risker finns, framförallt relaterat till fiber och Sverige", säger Telias vd Johan Dennelind till Nyhetsbyrån Direkt.

Prognosen på helåret är att det organiska ebitda-resultatet, för kvarvarande verksamhet och före engångsposter, ska uppgå till omkring 2016 års nivå upprepas. Under årets första nio månader har Telias organiska ebitda-resultat sjunkit 1,5 procent.

Johan Dennelind hänvisar till att många av Telias verksamheter går bra med bra fart i de baltiska länderna och leverans från både Norge och Finland.

"Sverige är den stora utmaningen, framförallt på fiber. Där är det låg visibilitet på exakt när installationer kommer. Varje försening blir ganska synlig i topline och ebitda-effekten, men samtidigt blir det en positiv effekt på kassaflödet", säger han.

Förseningarna gör att fiberutbyggnaden skjuts i tiden, men för Telia är det viktiga att nå 1,9 miljoner hushåll över tid, enligt Teliachefen.

Samtidigt har de kostnadssänkande åtgärder, som bolaget aviserade i halvårsrapporten, gett resultat under tredje kvartalet.

"Kostnaderna taktar bättre i Sverige, vilket är positivt", säger han och tillägger att han är trygg med att kunna nå en 5-procentig minskning av omkostnaderna under andra kvartalet. Under det tredje kvartalet minskade omkostnaderna i Sverige med 6 procent.

Kan ni nå större kostnadsminskningar än så?

"Vi måste vara smarta i våra besparingar och leverera på det vi har sagt för året men samtidigt inte göra dumma saker", säger han.

Målet är att för hela koncernen sänka kostnadsbasen med 3 procent netto 2018, jämfört med 2017 års bedömda kostnadsbas på 38 miljarder kronor.

Vad gäller utträdet ur Eurasien har Telia, tillsammans med den andra delägaren Turkcell, etablerat en strukturerad process kring försäljningen av tillgångarna i Fintur.

"Den framskrider enligt plan. Jag känner mig trygg i den processen och vi har ett bra intresse från flera parter", säger Johan Dennelind utan att vilja kommentera det ytterligare.

För tillgångarna i Uzbekistan har situationen ändrats efter att Telia kommit överens med myndigheterna i USA och Nederländerna kring utredningen av transaktioner i Uzbekistan.

"Den risken är borttagen och intressenter har börjat forma sig och positionera sig för en bra process", säger Johan Dennelind.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -