Bubblar under ytan hos Advenica

Aktieanalys Det pågår ett febrilt försäljningsarbete hos det säkerhetsklassade it-bolaget Advenica. Marknaden för cybersäkerhet är glödhet. Men när kommer det koka i orderboken hos bolaget?

Advenica är ett av fyra it-bolag som uppnått EU:s högsta säkerhetsklassning för VPN-kommunikation. Spunnet ur begreppet the internet of things talar man om the cyber security of things och vikten av att skydda känslig informationsöverföring från dataläckage.

Under fjolåret genomfördes mer än 100 000 nätattacker inom Sverige. Globalt uppskattas cyber-brottsligheten årligen kosta 450 miljarder dollar, enligt The Hiscox Readiness Report. Trots det lär hälften företagen vara dåligt förbereda inför en möjlig attack.

Bolag och myndigheter som drabbas av dataintrång riskerar inte bara stor ekonomisk skada. Förtroende kapitalet efter en sådan händelse kan sjunka till noll.

I början av 2018 genomför EU en betydande dataskyddsreform. De nya regelverken innebära stora förändringar för bolag och myndigheter som hanterar personuppgifter digitalt. Om de strängare reglerna inte efterlevs riskerar bolagen dryga böter. Det kan röra sig om uppåt 4 procent av omsättningen eller maximalt 20 miljoner euro.

Uppmärksammade dataläckage och it-slarv hos svenska myndigheter bidrar ytterligare till att göra säkerhetsfrågorna högaktuella.

Med all den vetskapen har Advenica under 2017 trappat upp sitt säljarbete och under året har flera intressanta samarbeten och mindre order vunnits. Men hittills utan riktigt stora genombrott. I kundregistret ryms FMV, Trafikverket, finska försvarsmakten, norska kommuner och ett globalt flygbolag.

Nationell säkerhet och försäljningen mot stater och myndigheter är bolagets viktigaste inkomstkälla. Det har gjort affärerna mer omständiga – ledtiderna är långa och orderläggningen ojämn. De återkommande intäkterna är än så länge marginella.

Det har inte stärkt Advenicas popularitet på aktiemarknaden. Aktiespararna vill gärna se en större stabilitet i inflödet.

I andra kvartalet genomförde Advenica en nyemission, 44 Mkr tillfördes bolaget. Krigskassan skall främst användas för att slå sig in på företagsmarknaden. Säker informationshantering är en miljardindustri och potentialen stor. Knäckfrågan är om lilla Advenica är rätt häst att spela på. Ambitionen är att intäkterna från försäljningen mot företag i framtiden med råge ska trumfa omsättningen inom nationell säkerhet.

Bolagets teknologi har prisats och man sitter på viktiga patent. Men det finns en tendens bland företag och myndigheter att välja inhemska lösningar. Det innebär att affärerna inte alltid faller på den som är bäst. Inom Sverige är möjligheterna trots allt begränsade. Hemvist och inte minst bolags storlek har stor betydelse.

Å andra sidan har svenska it-bolag gott renommé världen över och Advenica har varit med länge. Etableringar i Finland och Österrike fortsätter enligt plan. Helsingforsbaserade dotterbolaget har vunnit fyra kunder sedan i juni.

Sent i höstas tog Advenica en viktig delseger i en order om 2,5 Mkr hos finsk offentlig sektor. Den bedöms av bolaget som ett av de viktigaste avtalen hittills. Den österrikiska organisationen är yngre och kundberarbetningen pågår.

I kvartalsresultaten märks direkt bolagets ojämna intjäning. Till viss grad är det att förvänta av den här typen av bolag. Men det gör aktien till en svårare investering.

I vidare blick. Sett över de senaste sex åren, på rullande tolv månader, kan vi återigen konstatera att bolaget hittills tragglat med försäljningssiffrorna. Problemet som vi ser det är inte oregelbundenheten utan att det inte går att urskilja någon positiv trend. Snarare harvar bolaget vidare på relativt konstanta nivåer.

Lönsamhetstrenden över rullande tolv månader är tydligt sluttande sedan första kvartalet 2016. Stora marknadsföringssatsningar tynger resultaten i de senaste kvartalen. Men även bortsett från det måste bolaget sannolikt minst dubbla omsättningen för att bli lönsamt.

Den kommunicerad målsättningen är att nå en omsättning på 200 Mkr år 2020. Givet en bruttomarginal kring 50 procent skulle det kasta ett betydligt starkare solsken över Advenica-aktien. Bolaget har idag ett börsvärde 270 Mkr.

För nytillkomna investerarna blir utfallet tämligen binärt. Som bolaget beskriver sin samtid bubblar framgångarna under ytan. Det är inte omöjligt att Advenica plötsligt landar en eller flera betydande order. Men om och när det sker är svårtajmat för utomstående.

Således dömer vi Advenica på samma sätt som för ett år sedan. Aktien är väl värd att bevaka men vi vill se mer konkreta bevis på genombrott. Vår tidigare neutrala rekommendation upprepas därför.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Advenica AB Neutral 17,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -