Beringer: Väl hård reaktion på Avanza-rapporten

Börs Att Avanza handlas ned kraftigt trots en rapport som var som väntat kan anses väl hårt. Det säger Ulrik Årdal Zürcher, analytiker på Beringer, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Talen var som väntat och ger ingen större grund till förändringar i estimaten", anser han och tycker utifrån det att en relativt neutral kursreaktion hade varit rimlig då Avanza inför rapporten utvecklats klart svagare än index.

Han anser inte att den mindre förändringen i kostnadsguidningen, att kostnaderna under innevarande år ökar närmare 20 procent mot tidigare budskap om 15-20 procent, utgör en kraftigt negativ förändring i budskapet.

Inför rapporten väntades drygt 16 procents ökning av de totala kostnaderna under 2017, mot 2016, till 527 miljoner kronor (453), enligt SME Direkt. Under årets nio första månader har ökningen varit 19 procent om en dylik kostnadstillväxt visar sig bli facit även för helåret skulle det innebära kostnader om 539 miljoner kronor för 2017. De totala kostnaderna om 125 miljoner kronor i det tredje kvartalet var 5 miljoner kronor högre än konsensusförväntan. Rörelseresultatet om 104 miljoner kronor var 6 miljoner lägre än väntat.

Avanza upprepar budskapet om att återgå till en årlig kostnadsökningstakt på 8-10 procent från och med 2018. Det skulle innebära kostnader på runt 580-590 miljoner kronor för 2018, mot en konsensusprognos inför torsdagens rapport om 562 miljoner kronor i totala kostnader under nästa år.

Det gångna kvartalets kurtageintäkter summerade till 106 miljoner kronor (113), mot förväntan om 104 miljoner kronor. Som väntat upprepade den avgående vd:n Johan Prom budskapet om att börsklimatet och den låga riskviljan som präglade det andra kvartalet har fortsatt att påverka handelsaktiviteten.

"Det finns en risk för att den svaga riskaptiten bland svenska småsparare håller i sig ett tag till. Men de kortsiktiga svängningarna borde inte påverka kursutvecklingen så mycket som Avanzaaktien fallit på senare tid", säger Ulrik Årdal Zürcher som påpekar att nätmäklaren fortsätter att uppvisa en väldigt bra kundtillväxt. Han anser att den underliggande utvecklingen bådar gott ur ett längre perspektiv.

Enligt SME Direkts konsensus inför torsdagsmorgonens rapport spåddes knappa 2 procents ökning i kurtageintäkterna under nästa år, jämfört med dåvarande prognos för helåret 2017.

Avanza-aktien var ned nära 6 procent för dagen, strax före klockan 12. Sedan årsskiftet har aktien tappat 17 procent.

Diagram: Avanza kursutveckling under 2017

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -