"Unikt stark tillväxt"

Börs Atlas Copcos ordertillväxt i det tredje kvartalet, med tvåsiffriga procentuella ökningar i varje region, var ganska unikt för bolaget.

Det sade vd Mats Rahmström vid rapportkonferensen, som skedde medan aktien höll sig kring plus 2 procent.

Han nämnde även att kassaflödet på 5 miljarder kronor var det tredje bästa i bolagets historia, och sade medan han visade ordertillväxten per kvartal - senast 17 procent, en ökning från inbromsningen förra kvartalet - att återhämtningen under de senaste tolv månaderna har varit "verkligt solid".

På nedsidan nämnde han en del produktionsflaskhalsar inom framför allt kompressor- och verksamheten som orsakat leveransförseningar och därför tyngt intäkterna. Detta väntas bestå i det fjärde kvartalet men återgå till normala förhållanden i början av nästa år tack vare investeringar i produktionsapparaten, till exempel fabriker i Sydkorea och Kina inför deras väntade höga efterfrågan på vakuumutrustning.

Frågorna från analytikerkollektivet handlade i hög utsträckning om Vakuumdivisionen och hur länge nuvarande höga lönsamhet kan bestå.

Mats Rahmström upprepade ett tidigare budskap om att han inte ser några skäl för att Vakuumteknik ska behöva ha lägre lönsamhet än det höglönsamma Kompressoraffärsområdet över konjunkturcykeln.

På en fråga om tillväxten i Atlas Copcos eftermarknadsverksamhet bekräftade finanschefen Hans-Ola Meyer att den växer med höga ensiffriga tal per år, att jämföra med det senaste kvartalets ungefär dubbelt så höga ordertillväxt.

"Den växer inte lika fort som utrustningssidan i uppgångsfaser och faller inte lika mycket under nedgång", sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -