Bra underliggande efterfrågan

Aktieanalys Billerudkorsnäs har medvind från en bra underliggande efterfrågan. Bolagets produktion löper dock fortfarande inte helt smärtfritt.

Förpackningsbolaget Billerudkorsnäs aktie har haft en rejält svajig kursresa de senaste åren. En stark underliggande marknad kombinerat med ständigt återkommande produktionsstörningar har lett till de stora svängningarna i aktien.

Inte heller i det tredje kvartalet i år var produktionen helt smärtfri. En brand i en av bolagets fabriker under kvartalet innebar störningar och ökade kostnader. Branden och dess effekter var kända sedan tidigare men analytikerna hade siktat lite för högt i sina prognoser för omsättningen som landade cirka 3 procent under förväntan.

Lönsamheten var i gengäld bättre än väntat. Vinsten per aktie i kvartalet landade nästan på öret som väntat, enligt SME Direkts sammanställning.

Billerudkorsnäs är resultatet av sammanslagningen av Billerud och tidigare Kinnevik-ägda Korsnäs 2012. Bolaget omsatte i fjol knappt 22 miljarder kronor och 72 procent av detta genererades i Europa. Asien svarade för 17 procent av omsättningen och resterande dryga 10 procent är spridd över resten av världen.

Verksamheten delas in i tre affärsområden: Packaging Paper, Consumer Board och Corrugated Solutions. Packaging Paper (38 procent av omsättningen och 41 procent av rörelsresultatet) säljer kraft- och säckpapper som används till allt från müsli till murbruk.

Consumer Board (37 procent av omsättningen och 48 procent av rörelseresultatet) tillverkare vätske- och förpackningsmaterial huvudsakligen för drycker och livsmedel.

Corrugated Solutions (17 procent av omsättningen och 23 procent av rörelseresultatet) levererar material till wellpapptillverkare och färdiga förpackningslösningar huvudsakligen till livsmedelsindustrin.

Sammantaget svarar marknadssegmentet mat och dryck för nära 60 procent av omsättningen i Billerukorsnäs affärsområden. Livsmedelssektorn är tacksam på det viset att den är relativt konjunkturstabil. Industrisegmentet står för knappt en fjärdedel och det är huvudsakligen Packaging Paper som säljer till kunder inom bland annat byggindustrin.

Sedan sammanslagningen 2012 har Billerudkorsnäs förutom löpande investeringar satsat 2,9 miljarder kronor i sin produktionsstruktur i syfte att höja effektivitet och kvalitet. I fjol beslutades om två stora projekt som summerar till nära 7 miljarder kronor. Den största investeringen, 5,7 miljarder kronor, är en ny kartongmaskin till anläggningen i Gruvön. Den kommer att bli störst i sitt slag i världen och beräknas kunna tas i bruk våren 2019.

Det andra projektet är en flytt av en pappersmaskin från finska Tervasaari till Skärblacka. Den kommer där att tillsammans med befintliga resurser att bilda ett världsledande centrum för så kallat maskinglättat papper. Det projektet väntas vara färdigställt våren 2018.

Investeringarna görs för att stärka Billerudkorsnäs position inom snabbväxande delar av marknaden. Målsättningen är att nå en årlig tillväxt på 3-4 procent. Det gjorde man inte i fjol men efter nio månader 2017 var tillväxten uppe i 4 procent, varav 3 procent organiskt. Sett till volymer är det området Consumer Board som ökat mest under året.

För att ta tillvara på de tillväxtmöjligheter som finns på marknaden behöver Billerudkorsnäs bredda sitt geografiska fotavtryck. Verksamheten är Europatung i dagsläget men den största tillväxten under kommande år kommer att finnas på marknaderna i Asien, Mellanöstern och Afrika. För Billerudkorsnäs del är det främst expansion i Asien som är aktuell.

Det är också nödvändigt att bolaget får ett bättre grepp om sin produktion och får ett slut på alla störningar. En supportorganisation har införts för att uppnå just detta. Avgående vd Per Lindberg säger till Nyhetsbyrån Direkt i samband med rapporten att bolaget bland annat anställer experter på produktionsförbättringar för att centralt kunna hjälpa bruken att systematiskt bedriva ett förbättringsarbete.

Bolaget förväntar sig fortsatt medvind från den underliggande efterfrågan de kommande kvartalen. Orderläget är gynnsamt och Per Lindberg säger sig se möjligheter till ytterligare prishöjningar. Långsiktigt stärks efterfrågan på hållbara förpackningslösningar då det finns en önskan att hitta alternativ till plast, enligt vd:n.

De analytiker som bevakar Billerudkorsnäs räknar enligt SME Direkts sammanställning med att vinsten för helåret 2017 uppgår till 8,73 kronor. Nästa år spås en vinstökning på 16 procent till 10,09 kronor. För 2019 är dock prognosen ett vinsttapp på 4 procent till 9,73 kronor. P/e-talen för 2018 och 2019 uppgår till 13,4 respektive 13,9.

Direktavkastningen de närmaste åren väntas uppgå till 3,3 respektive 3,6 procent.

Justerat för skuldsättning och avskrivningar (ev/ebitda) värderas rörelsen enligt databasen Factset till 8,2 gånger nästa års väntade rörelseresultat. Det är något högre än konkurrenter som Stora Enso, Mondi och UPM.

Den underliggande marknaden är fortsatt bra för Billerudkorsnäs och bolaget säljer enligt Per Lindberg allt de producerar. Bolaget kan dock inte dra full nytta av den starka efterfrågan på grund av problem med tillgängligheten i produktionen.

Bolaget har vidtagit åtgärder men problemen har varit av varierande slag vilket gör uppdraget svårare. Det har handlat om allt från inkörningsproblem, produktionsstopp och olyckor. Även tredje kvartalet var i någon mån en besvikelse då bolaget inte fått ut den volymökning som aktiemarknaden väntat sig.

De två stora projekt som Billerudkorsnäs arbetar med är positiva på lång sikt men de innebär även risk för ökade kostnader och inkörningsproblem de närmaste åren. Bolaget flaggade i samband med rapporten för engångskostnader inför igångsättningen av den nya kartongmaskinen i Gruvön våren 2019.

Sammantaget känns det som om risker och möjligheter väger rätt jämnt i Billerudkorsnäs. Med en värdering som ligger lite över konkurrenterna stannar rekommendationen vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Billerud Neutral 134,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -