Intrums vd: "Riktigt bra kvartalsresultat"

Börs Kredithanteringsbolaget Intrum är mycket komfortabla med att inför deadline i december kunna slutföra de avyttringar som har krävts av konkurrensmyndigheter i samband med samgåendet med Lindorff.

Det säger Intrums vd Mikael Ericson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi känner oss klart komfortabla med att vi kommer att kunna leverera det här på utsatt tid. Vi är mitt inne i en konkurrensutsatt process och har svårt att kommentera den i detalj, men jag kan säga att det fortgår helt enligt den plan vi har lagt upp från början och vi känner oss mycket komfortabla med att kunna slutföra det här i mitten av december som är vår deadline", säger han.

Intrum säljer alla berörda verksamheter som en enhet och uppger att det därmed finns ett intresse för alla verksamheter.

Ni uppger i rapporten att integrationen av nya koncernen har mycket god takt och kvalitet?

"Ja, det tycker jag. Jag utsåg ledningsgruppen redan i juni i samband med att vi stängde transaktionen. Under tredje kvartalet har vi etablerat alla ledningsgrupper som rapporterar upp till koncernens ledningsgrupp. Alla landsorganisationer i ledningsgrupperna är på plats, så det känns väldigt bra. Vi har i stort sett färdigproducerat de lokala integrationsplanerna för de fem länder vi integrerar, så jag tycker att det känns alldeles utmärkt", säger Mikael Ericson.

För tredje kvartalet redovisar Intrum en resultatökning på 17 procent jämfört med samma kvartal i fjol, med hög investeringsvolym, framhåller han.

"Med ett starkt fokus på marknaden och på våra kunder har vi levererat ett kvartalsresultat som jag tycker är riktigt bra", uppger Mikael Ericson.

Rörelseresultatet var bättre än analytikernas förväntningar inom affärsområdet Finansiella tjänster, men svagare inom affärsområdet Kredithantering? Vad låg bakom det?

"Ja, det var nog lite över inom Finansiella tjänster och marginellt under på kredithanteringstjänster (CMS)", säger Intrums finanschef Erik Forsberg.

Inom Finansiella tjänster, där Intrum köper fordringar, hade bolaget en stark volymökning, framhåller finanschefen.

"Vi kom in lite högre vad gäller investeringar, som ökade det bokförda värdet, och hade även en bra avkastning. Vad gäller tjänsteverksamheten, CMS, hade vi en god omsättningsökning på i storleksordningen 10 procent om man tittar på jämförbara siffror från föregående år. Sedan hade vi en marginal som underliggande var någon procentenhet under. Det har att göra med ett par olika faktorer, men vi jobbar och har goda planer på att förbättra marginalutvecklingen kommande år".

Ni hade mindre positiva omvärderingar av köpta fordringar än tidigare? Vad låg bakom det?

"Inget särskilt. Tittar man under en längre period så kan omvärderingar svänga en hel del under enskilda kvartal. Enskilda portföljer kan slå en del upp och ned. I det här kvartalet tycker vi att det är ganska bra, allt annat lika, att inte ha alltför stora omvärderingar i någon riktning. Det visar att vi i det stora hela inte har större avvikelser mot de prognoser vi har på enskilda portföljer", säger finanschefen.

Vd Mikael Ericson tillägger att Intrum kontinuerligt har en överleverans mot sina estimat på portföljerna på drygt 10 procent.

"Det tycker jag är ett bevis för den starka underliggande inkasseringsverksamheten", säger han.

Ni uppger i rapporten att ni fortsatt ser en mycket god aktivitet med betydande utbud av skuldportföljer och möjligheter till värdeskapande förvärv. Det låter som att ni ser förutsättningar för fortsatt tillväxt?

"Ja, det vill jag gärna understryka. Vi ser en väldigt hög aktivitet i marknaden, både från banker och från andra aktörer, med många intressanta och spännande dialoger. Enligt den senaste guidningen från bland annat Europeiska centralbanken finns det ett väldigt starkt tryck ute i marknaden på att hantera portföljer med problemlån".

Vilket land är mest spännande just nu i det avseendet?

"Vi är verksamma i 24 länder. Det är lite dagsform på det, men vi ser hög aktivitet i samtliga länder och verksamheter. Det är lite olika karaktärer. I södra Europa syns hög aktivitet hos de finansiella institutionerna där man arbetar med att förbättra sina balansräkningar. Men även i många länder i Centraleuropa och norra Europa ser vi en god aktivitet och många spännande dialoger", svarar Mikael Ericson.

Intrum Justitia avser sedan tidigare att hålla en kapitalmarknadsdag den 7 december.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -