Börsen: Atlas Copco lyfter

Börs Stockholmsbörsen handlades högre vid lunchtid på onsdagen. Atlas Copcos rapport gav stöd då orderingången gladde.

Handelsbanken sjönk däremot, trots en rapport som var bättre än väntat. Capio föll efter vinstvarning.

Vid 12.40-tiden var OMXS30 upp 0,6 procent till 1.646, med aktier för 7,5 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Atlas Copco steg 2,4 procent efter en orderingång som överträffade förväntningarna, där den organiska kvartalstillväxten var 17 procent. Resultatet var i stort sett som väntat medan efterfrågan väntas bli oförändrad för innevarande kvartal. Andra verkstadspapper som SKF, Volvo och Sandvik hängde på i uppgången.

Handelsbanken tappade 1 procent trots att räntenettot och rörelseresultatet för det tredje kvartalet var över förväntan. Kapitalpositionen var också bättre än förväntat. I den negativa vågskålen återfanns högre underliggande kostnader än väntat.

Capio föll drygt 8 procent efter sin preliminära rapport för det tredje kvartalet, som uppvisade klart lägre försäljning än väntat och där prognosen för 2017 sänktes. I en kommentar till Direkt tror vd Thomas Berglund att en negativ pristrend i Frankrike kommer att fortsätta under 2018.

Byggmax tappade närmare 8 procent efter sin rapport, där exempelvis en lägre ebitda-marginal och ett svagt september kunde bokföras på minuskontot. Den jämförbara försäljningen steg med blygsamma 1 procent.

Anoto och Cellavision föll med 2 respektive 7 procent efter att Dagens Industri pekat på stor fallhöjd i de båda aktierna.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av svensk fastighetssektor och rekommenderar i flera av fallen köp, däribland av Klövern, Diös, Castellum, Balder och Fabege. Flera fastighetsbolag ångade uppåt kring 2 till 4 procent.

Även Atrium Ljungberg, som var först ut bland fastighetsbolagen med rapport på onsdagsmorgonen, köprekommenderades. Aktien steg 1,6 procent. En analytiker framhåller att Atrium Ljungbergs rapport gav ett bevis på att den positiva trenden avseende hyror och fastighetsvärden hållit i sig under kvartalet.

Det lilla detaljhandelskonglomeratet Venue Retail Group steg med över 5 procent efter stark försäljningsutveckling i kvartalet, och IT-återförsäljaren Dustin var upp 1,4 procent efter organisk tillväxt på 12 procent och utdelningshöjning.

E-handlaren Qliro tappade 4 procent trots ett kvartal med markanta brutto- och rörelseresultatförbättringar, efter att kursen mer än fördubblats hittills i år.

Kinnevik backade marginellt efter Zalandos preliminära rapport, där omsättningen var som väntat men lönsamheten på den svaga sidan. Den tyska nätmodehandlaren backade 2,6 procent på Frankfurtbörsen.

Rapporterande Intrum Justitia steg 0,5 procent medan Nederman var upp 2,1 procent.

Vidare inom rekommendationsflödet tappade Gunnebo närmare 4 procent efter Carnegie sänkt till sälj medan Bonava steg 1,5 procent efter att Nordea höjt till köp. Engelska skolan backade drygt 1 procent sedan ABG sänkt sitt råd till behåll.

Lindab steg nästan 6 procent utan känd förklaring.

Klockan 13 väntas Getinges rapport.

Diagram: OMXS30 under onsdagen

image

Källa: Infront.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -