Så ska storfonderna placera

Fonder De globala fondförvaltarna har ökat risken den senaste månaden, genom att minska kassan och öka aktiexponeringen. Det visar en färsk investerarenkät.

Den stora skillnaden från förra månadens undersökning är en tydlig sektorrotation och minskat intresse för tillväxtmarkandsaktier. Investerarkollektivet fördrar nu räntekänsliga sektorer och marknader. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 – 12 oktober.

Marknaden har börjat positionera sig för högre globala räntor, och investerarna har haft stor efterfrågan på bankaktier -  den största efterfrågan på över tre år. Den japanska börsen anses också gynnas av högre inflation och räntor och varit en favorit. Intresset för europeiska aktier är fortsatt stort och är en region som investerarna föredrar att övervikta.

"Europa är på modet hos de globala investerarna, de har nu en rekordhög exponering mot euroområdets aktier. Investerarna är fortsatt positiva till makroutsikterna och tror på en fortsatt global återhämtning", säger Ronan Carr, aktiestrateg på Bank of America Merrill Lynch.

Samtidigt har de globala investerarna sålt av flera sektorer och regioner som anses gynnas minst av högre räntor. Det har främst varit sektorerna hälsovård och allmännytta. Tillväxtmarknadsaktier har minskat i popularitet under månaden tillsammans med obligationer.

Förvaltarnas nettokassa är kvar på en fortsatt hög nivå men minskade till 4,7 procent. Det är över det historiska snittet på 4,5 procent, men den lägsta nivån på två och ett halvt år. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Två tredjedelar av investerarna i undersökningen förväntar sig någon form av skattesänkningar i USA under 2018. Huvuddelen av de svarande tror att kongressen kommer att rösta igenom det under första kvartalet 2018.

De mest populära länderna att investera i inom Europa är de stora ekonomierna Tyskland och Frankrike som fortsätter att attrahera kapital. Minst attraktivt anses fortfarande Storbritannien vara. Den största förändringen har svenska börsen, här har investerarna ändrat sin syn från undervikt till övervikt.

De globala investerarna har som tidigare den tekniktunga Nasdaqbörsen överst på listan över ”Most Crowded Trade”,det vill säga att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när de vill sälja.

Amerikanska företagsobligationer samt det ökade intresset för Eurozonaktier har fått investerarna att höja dessa till toppen på listan. Kryptovalutan Bitcoin som förra månaden seglade upp till förstaplatsen som den mest ”Crowded trade”har nu sjunkit betydligt på listan.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är återigen centralbankernas eventuella policymisstag när de börjar höja räntan och minska på de kvantitativa lättnaderna.

Spänningarna mellan Nordkorea och USA som skulle kunna leda till politisk och potentiellt väpnad konflikt har fortsatt minska betydligt den senaste månaden. Även en krasch på den globala obligationsmarknaden har seglat upp som en sannolik risk.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -