Preffar – Djävulen sitter i detaljerna

Börs Att förstå vad man investerar i är en viktig grundregel på aktiemarknaden. Det gäller i synnerhet preferensaktier där djävulen sitter i detaljerna.

På senare tid har preferensaktier varit i ropet. Det har mestadels handlat om negativa rubriker i dagspressen. Nyligen löste fastighetsbolaget Balder in sin preferensaktie dagen innan utdelning vilket skapade stora rubriker i media där många hävdade att man avsiktligt ”lurat” sina preferensaktieägare.

Och för ett par år sedan hördes ramaskri över hur Oscar Properties begagnat sig på sina investerares bekostnad när man löste in preferensaktier klart under dagskursen för dessa. Men är det rimligt att betrakta dessa bolag som orättvisa bovar? Är det inte rimligt att man som aktieägare istället ska försöka förstå sig på hur olika instrument handlas och vilka villkor som är knutna till specifika papper? 


Kontorslokaler i Bromma som tillhör fastighetsbolaget Balder.

Låt oss först gå igenom vad en preferensaktie är. En preferensaktie (ofta kallad preff) är egentligen en aktie som har någon typ av preferens mot stamaktier. I de allra flesta fall är dessa så som jag skriver om i denna text, men inte alltid. Läs därför alltid villkoren i respektive bolags prospekt.

Jag skulle beskriva tillgångsslaget som en hybrid av en stamaktie och en obligation. Som investerare bör du dock betrakta den närmare en högriskobligation än lågriskaktie. Varför då kan man fråga sig? Jo, skillnaden mot en obligation är oftast en högre direktavkastning. Det som lockar med en preff är den fasta och höga utdelningen som oftast betalas ut kvartalsvis. 

I gengäld får preferensaktieägaren acceptera att stå efter obligationsägare i kön vid en eventuell konkurs. Inträffar det så är risken stor att preferensaktieägarna går lottlösa medan en obligationsinnehavare kan rädda en viss andel av sitt kapital. 

En annan skillnad är att preffen ger utdelning och inte ränta. Balder löste till exempel in aktien dagen innan utdelning skulle betalas ut och således betalades ingen ”ränta”. En obligation löper med ränta och det tricket går således inte att genomföra vid en förtidsinlösen av obligationen.

Ett bolag har även rätt att ställa in utdelningen för preferensaktien utan att det utlöser en kredithändelse. Dock så kan ingen utdelning ges till ägare av stamaktien innan preferensaktieägarna fått utdelning plus straffränta under tiden. Det är därmed en dyr lösning för bolaget att ställa in utdelningen till preff-ägarna och en högst alarmerande signal om så sker. 

Till skillnad från en aktie där totalavkastningen kommer från utdelningar plus kursuppgång är en preferensakties uppsida oftast begränsad kursmässigt. Hela (eller i princip hela) avkastningen kommer normalt sett via utdelningarna. I det fall där den operativa risken minskar i bolaget i fråga så kan även preferensaktien utvecklas starkt då den totala risken faller och ”utdelningarna” blir säkrare vilket sänker riskpremien och där investerare i det fallet kan nöja sig med lägre direktavkastning också.

Priset för en preferensaktie såväl som för en obligation påverkas nämligen av två faktorer, rådande ränteläge och bolagets möjlighet att fullfölja sina åtaganden. En högre ränta sänker värdet på preferensaktien eftersom avkastningskravet består av både riskpremie men också räntealternativen.

Eftersom preferensaktien har en fast utdelning sjunker den då i värde med följden att direktavkastningen ökar och återställer skillnaden i avkastning gentemot räntealternativen. 

Ett bolag som hamnar i ekonomiska problem innebär oftast att priset på preferensaktien eller obligationen faller. Eniro är ett talande exempel. Vice versa är stigande priser att vänta vid allmänna räntesänkningar eller starkare finanser för bolaget. Balders preferensaktie är ett bra exempel på en uppgång till följd av lägre ränta där aktien steg 40 procent mellan juli 2011 till januari 2015 då räntan föll 2 procentenheter under denna period. SAS-preffens uppgång från 380 kr till 540 kr kommer istället från en minskad operativ risk i bolaget. 

Men åter till de viktiga inlösenvillkoren. Man bör också resonera som att inlösenkursen i teorin bli ett tak för aktien men också ett golv då inlösendatum närmar sig förutsatt att bolaget kan lösa in preferensaktierna. Att inte beakta en preferensakties inlösenkurs är ett kardinalfel. Det fick ägarna till Oscar Properties erfara för ett par år sedan då preffen löstes in till inlösenkursen 240 kr när den handlades till 280 kr.

Nu håller marknaden på att återigen missa effekten från inlösenförfarandet, i denna gång Victoria Park där direkt avkastningen är ingenting annat än en finansiell synvilla.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -