Katalanska ledare gripna

Politik Spanien tog på måndagen ytterligare steg mot direktstyre av Katalonien när högsta domstolen grep två ledare för katalanska separatistorganisationer.

Det rapporterar Reuters.

Högsta domstolen beslutade på måndagen att ledarna för Jordi Sanchez som leder ANC och Jordi Cuixart från Omnium Cultural skulle gripas.

Enligt åklagare spelade de två en central roll i organiseringen av protesterna för självständighet som spärrade in nationell polis i en byggnad i Barcelona och förstörde deras fordon.

Högsta domstolen förbjöd också den operative chefen för den katalanska polisen, Josep Lluis Trapero, att lämna Spanien och beslagtog hans pass under utredningen.

Den katalanska regeringen har fått till torsdag på sig för att ta tillbaka sin självständighetsförklaring, annars aktiveras paragraf 155 i den spanska författningen, som ger grund för att upphäva regionens autonomi.

Enligt El Pais skulle implementeringen av denna paragraf bli försiktig inledningsvis. Regeringen skulle avsätta den regionala polischefen Pere Soler och den operativa chefen Josep Lluis Trapero. Även Joan Delort, chef för myndigheten för civilt skydd, skulle ersättas liksom den regionale inrikesministern Joaquim Forn.

Spaniens budgetminister Cristobal Montoro varnade på måndagen för att om den katalanska krisen fortsätter så kan det utlösa en kris i nivå med eurokrisen i slutet av 2011.

I den budget som lämnats in till EU spår den spanska regeringen en BNP-tillväxt på 3,1 procent i år och 2,3 procent nästa år, där viss höjd tagits för osäkerheten runt Katalonien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -