Com Hem: "Ser mer ljust ut nu"

Börs Com Hem ser nu en ljusning i sina sonderingar på marknaden kring samarbeten för att på sikt kunna erbjuda mobiltelefonitjänster.

Det säger vd Anders Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det ser mer ljust ut nu. Jag håller inte för uteslutet att komma fram till ett avslut för att kunna lansera mobiltjänster i framtiden", säger han.

Tidigare har Com Hem försökt få till ett så kallat MVNO-kontrakt med en mobilnätsleverantör för att bli en mobil virtuell nätoperatör.

"Det har vi misslyckats med hittills, men det här kvartalet har vi satt i gång försök att få ett MVNO-kontrakt igen. I slutet av augusti har vi bjudit in alla aktörer i marknaden för ett sådant kontrakt. Till skillnad från tidigare märker vi ett större intresse nu", säger Anders Nilsson.

I nuläget är det för tidigt att säga när i tiden en mobiltelefonitjänst kan lanseras.

"Nu är vi fullt upptagna med att integrera Boxer och det kommer vi att vara nästa år också. En mobiltjänst är inget vi behöver för att leverera på vår strategi, men det är en tjänst som vi skulle vilja erbjuda över tiden", säger Anders Nilsson.

Efter att Kinnevik gick in som storägare i Com Hem har det spekulerats i någon form av samarbete eller sammanslagning mellan Com Hem och Tele2.

Har ni haft några samtal med Tele2 kring samarbeten?

"Vi hanterar alla relationer med alla företag på en armlängds avstånd. Vi har samma relationer till Tele2 som med alla operatörer i Sverige och det sker ingen särbehandling där", säger Anders Nilsson.

Har Kinnevik krävt ändringar i Com Hems strategi?

"Nej, det har de inte. De stöder snarare det vi gör."

Com Hem höjer kontantutdelningen. Det är primärt ett resultat av att bolaget känner sig säkrare på framtida kassaflöden.

"Har man förpliktat sig på en utdelningsnivå backar man inte tillbaka från den. Då ska man leverera den och kanske kunna öka", säger Com Hems vd Anders Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Com Hem höjer kontantdelen i återföringen till aktieägarna, till en utdelning på 6:00 kronor per aktie för 2018, från 4:00 kronor per aktie för 2017.

Återföringen via återköp av egna aktier sänks dock något, till 40-50 miljoner kronor per månad under 2018, från omkring 70 miljoner kronor per månad under 2017.

"Återköpen kommer på toppen av utdelningen och det kan mycket väl bli mer över tiden", säger Anders Nilsson.

Redan i fjol ändrade Com Hem mixen i sin återföring till aktieägarna, då de höjde kontantutdelningen och drog ned på återköpstakten.

"Vi för en väldigt nära dialog med alla aktieägare kring återköp och kontantutdelning. De senaste åren har det svängt och nu ser ägarna kontantutdelning som en mer attraktiv form att få avkastning", säger Anders Nilsson.

Vad gäller det tredje kvartalet lyfter Com Hem-chefen fram den starka volymtillväxten som en ljus punkt. Under kvartalet tillkom 14.000 nya abonnemang och 6.000 tv-kunder.

En annan positiv läsning i rapporten var att arbetet med att vända Boxer fungerar, menar Anders Nilsson som säger att "alla pilar pekar åt rätt håll" i Boxer.

"Vi har lovat att vi ska leverera 300 miljoner i ebitda för Boxer i år. Det är vi trygga med att vi kommer att göra och kanske leverera lite mer", säger han.

Målet med Boxer är dock att vända företaget och stoppa intäktsnedgången. Nästa år räknar Anders Nilsson med att kunna stabilisera kundbasen och året därefter stabilisera intäkterna.

"Då har vi vänt företaget och det var bättre än vad vi hade räknat med när vi köpte Boxer", säger Anders Nilsson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -