Billeruds vd slutar på topp

Börs Det är ett bolag i gott skick som levererar rekordresultat och där det mesta ser ut att gå rätt väg som Billerud Korsnäs vd Per Lindberg lämnar i början av nästa år.

Marknaderna ser ut att gå bolagets väg, en ny supportorganisation ska minimera produktionsstörningarna och det pågående investeringsprogrammet löper väl.

Det säger Per Lindberg till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är klart att det är lite vemodigt, men det känns bra att sluta med det bästa ebitda-resultatet vi någonsin redovisat", säger han.

Bolaget har under kvartalet lyckats höja priserna, "inte jättemycket, men lite grand", produktionen har med undantag av en brand utvecklats förhållandevis väl och kostnaderna har hållits i schack.

Den sydafrikanska konkurrenten Mondi flaggade i sin delårsrapport för ökade kostnader för ved, kemikalier och energi - något som Billerud Korsnäs har drabbats förhållandevis lite av.

"Vi har sett en viss ökning av kemikaliepriserna, men inte mycket vad gäller ved och inget för energi", säger Per Lindberg.

Bolaget har tidigare drabbats negativt av konflikten i Göteborgs hamn, en effekt som nu klingar av.

"Vi flyttar successivt tillbaka volymer till Göteborg, dock inte allt", säger vd:n, som inte vill lova att ordningen återställs helt under innevarande år.

Billerud Korsnäs rörelseresultatet uppgick till 681 miljoner kronor och rörelsemarginalen blev 12,3 procent för det tredje kvartalet. Förväntningarna för rörelseresultatet låg på 692 miljoner kronor och på en rörelsemarginal om 12,1 procent, enligt SME Direkts prognossammanställning inför rapporten.

Försäljningen uppgick till 5.544 miljoner kronor för perioden. Här låg konsensusprognosen på 5.700 miljoner kronor.

"Vi säljer allt vi producerar, flaskhalsen är produktionen. Kanske har marknaden något överskattat de volymer vi har tillgängliga", resonerar Per Lindberg.

Under en rad kvartal har Billerud Korsnäs drabbats av produktionsstörningar som har medfört att bolaget inte fullt ut kunnat dra nytta av den starka efterfrågan. En ny supportorganisation har därför introducerats, framgår det av delårsrapporten.

"Vi jobbar på tre olika fronter: säkerhetsprogram, kvalitetssäkring i processer och kommunikation, samt rekrytering av interna experter på produktion och underhåll", säger Per Lindberg.

Mycket av arbetet är redan genomfört. Säkerhetsprogrammet har lett till en "markant" lägre skadefrekvens och kvalitetssäkringen pågår.

"Vi håller också på med rekryteringen av ett tiotal experter på produktionsförbättring, för att centralt kunna hjälpa bruken att bedriva ett systematiskt arbete. Vi vill också ha bättre koll på våra investeringsprogram", säger vd:n.

De stora investeringsprogrammen i Skärblacka och Gruvön går i dagsläget emellertid stort sett väl.

"De löper på bra. I Skärblacka har vi precis startat PM7 och ska starta PM10 i februari. I Gruvön ligger vi något sent i själva bygget, men räknar med att projektet trots detta kommer att starta som väntat i slutet av nästa år", säger Per Lindberg.

Inför det fjärde kvartalet väntar bolaget att trenderna från det tredje kvartalet ska fortsätta, med reservation för säsongsmässiga effekter i samband med årsskiftet.

Under 2018 räknar Billerud med fortsatta prishöjningar inom Packaging Paper och Containerboard, medan massapriserna, efter årets oväntade uppgång, väntas falla tillbaka.

"Massapriserna har påverkats av Kinas beslut att skära ned importen av returfiber, samtidigt som det har varit störningar på utbudssidan. Vi tror att ökad produktionskapacitet under 2018 kommer att leda till lägre priser, men läget är svårbedömt", säger Per Lindberg.

Ökad kapacitet på vedmarknaden kan också komma att få priseffekter, även om efterfrågan är stark, varnar bolaget.

Per Lindberg lämnar i början av februari 2018 Billerud Korsnäs till Atlas Copcos Epiroc, som görs redo för en avknoppning och börsnotering. Processen med att hitta en ersättare är "på upploppet", med ett fåtal namn kvar på listan, uppger Billerud Korsnäs chef.

Läs även:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -