Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analys pekar på fortsatt uppgång, och visar på två aktier med köpsignaler och en med svag sälj.

Uppgången på Stockholmsbörsen bromsas in av motstånd på nivåer där kursen vände ned inför halvårsrapporterna. Investtech har studerat hur investerare agerat i tre bolag som snart skall redovisa kvartalsrapporter.

OMX Stockholm PI ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket signalerar fortsatt uppgång. Årets tredje rapportperiod drar igång på allvar i veckan och indexet har närmat sig motstånd strax under 600 punkter, där kursen vände nedåt i samband med föregående rapportperiod. Det återstår att se hur marknaden reagerar på rapporterna, men i dagsläget indikeras generell optimism framförallt bland kortsiktiga investerare.

Högt RSI indikerar att momentum är positivt – många investerare är på väg in på börsen och dessa kan fortsätta att pressa upp kursen på kort sikt.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 61 punkter och det långsiktiga hausseindexet ligger på 52 punkter, vilket indikerar att det råder övervikt av optimister bland kortsiktiga investerare, medan det råder jämvikt av optimister och pessimister bland långsiktiga investerare.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 66 procent och köpandelen för det senaste året är 69 procent, enligt Investtechs Insiderbarometer

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt positivt på medellång sikt.

 

SSAB A ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att optimismen ökar stadigt, då investerare under en längre tid gått upp i pris för att komma in i aktien. Enligt Investtechs forskning fortsätter dessa aktier att stiga, och det i en högre takt jämfört med genomsnittlig börsutveckling.

Aggressiva köpare har dessutom pressat upp kursen genom ett tidigare motstånd vid 40 kronor. Det indikerar att optimismen ökar inför att bolaget redovisar sin rapport för årets tredje kvartal den 25 oktober.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

ABB har stigit efter att flera insiderköp rapporterades den 16 augusti. Att insiders valt att köpa aktien är en positiv signal inför delårsrapporten som redovisas den 26 oktober.

Kursen ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att optimismen ökar stadigt bland investerare. Positiv volymbalans och högt RSI – positivt momentum – stärker trendkanalen på kort sikt.

Motstånd vid 210-222 kronor kan begränsa uppsidan, men samtidigt finns stöd vid 200 kronor och positivt momentum ökar möjligheten att kursen fortsatt pressas uppåt. En slutkurs under stödet kan användas som stop loss-nivå för att begränsa nedsidan.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Husqvarna B föll under måndagen i samband med att bolaget redovisade minskad affärsvolym hos en större amerikansk detaljhandelskund. Nedgången skedde på hög volym vilket indikerar att osäkerheten kring bolagets kommande ekonomiska utveckling tilltar. Negativ volymbalans innebär att nedgång på hög volym och uppgång på låg volym är det normala för aktien, något som visat sig vara ett svaghetstecken.

Nedsidan bedöms vara begränsad till stödnivåerna vid 73 och 76 kronor. En slutkurs under dessa nivåer kommer vara ytterligare en negativ signal.

Bolaget redovisar årets tredje kvartalsrapport den 20 oktober.

Investtechs rekommendation: Svag sälj.

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.           

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -