Vinstvarning sänker Husqvarna

Börsen Stockholmsbörsen var oförändrat i veckans inledande handel när rapportsäsongen stundar.

Ett högre kopparpris hjälpte Boliden. Även rekommendationer har givit stöd på sina håll, bland annat för Ericsson och Astra Zeneca. En vinstvarning har samtidigt tyngt Husqvarna.

Vid 9.50-tiden var OMXS30 oförändrat vid nivån 1.643 och omsättningen på Stockholmsbörsen var då runt 2 miljarder kronor. Indexrörelserna var överlag begränsade på de ledande handelsplatserna i Europa. Madridbörsen tyngdes efter ett oklart svar från den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont till centralregeringen. Enligt honom har det katalanska parlamentet efter folkomröstningen ett mandat att utropa självständighet men valde att skjuta upp detta för att inleda en dialog med den spanska regeringen.

På råvarumarknaden har Nordsjöoljan stigit upp mot 58-dollarsnivån. Irakiska regeringsstyrkor uppges ha tagit kontroll över stora områden i regionen Kirkuk, inklusive oljefält. Basmetallpriser har stigit på bred front bland annat har kopparn lyft över nivån 7.000 dollar per ton.

Inom råvarurelaterat lyfte Boliden 2,2 procent medan SSAB A var upp 0,3 procent. Oroligheterna i Irak tyngde Shamaran och DNO som föll 5-7 procent.

Ericsson har höjts till köp hos Nordea och aktien steg 1,7 procent. Vidare har Di uppmärksammat att Investor under det tredje kvartalet köpt 24 miljoner B-aktier i Ericsson.

Astra Zeneca ökade 0,6 procent till 564 kronor. Credit Suisse har höjt rekommendationen för Astra Zeneca till outperform från neutral. Ny riktkurs är 58 pund, cirka 625 kronor, mot 48 pund i tidigare riktkurs.

Exane BNP Paribas har sänkt rekommendationen för Assa Abloy till neutral från outperform. Låsjätten tappade 0,7 procent. Vidare tyngde H&M indexet med en nedgång om 0,8 procent och Electrolux föll 1,3 procent.

Tidigare Electroluxavknoppningen Husqvarna tappade 5 procent sedan det meddelat att divisionen Consumer Brands kommer att minska sin affärsvolym avsevärt hos en av sina största amerikanska detaljhandelskunder. På grund av den minskade volymen förväntas divisionens nettoomsättning under 2018 att minska med cirka 1 miljard svenska kronor mot 2017.

Karolinska Development lyfte 15 procent till ett marknadsvärde om 409 miljoner kronor efter besked om att det kommer att öka det bokförda värdet på portföljbolaget Umecrine Cognition med 196 miljoner kronor i kommande rapport.

Bostadsutvecklaren SSM steg 3,1 procent efter besked om att försäljningsgraden var 97,1 procent i de 1.414 bostäder som var under produktion vid utgången av det tredje kvartalet.

Crunchfish avancerade 15 procent då styrelseordförande Joachim Samuelsson rapporterat in ett köp av aktier för miljonbelopp.

Kambi lyfte nära 7 procent till 77:50 kronor med Nordea som stor nettoköpare sedan bankens analysavdelning inlett bevakning av spelbolagsunderleverantören med köp och 100 kronor i riktkurs.

Börsveckan ser köpläge i Academedia. Skolkoncernens aktie steg svagt. Tidningen har samtidigt plockat ur Ework ur sin portfölj och aktien tappade runt 4 procent.

Dagens Industri anser att Kappahl har mer att ge och rekommenderar köp i måndagens nummer. Klädbolagets aktie steg nära 4 procent.

Carnegie sänkte på fredagseftermiddagen Tobii till behåll från köp. Riktkursen är 50 kronor. Aktien fortsatte ned nära 2 procent till 45:30 kronor.

Fed-chefen Janet Yellen sade på söndagen att den amerikanska ekonomin förblir stark och styrkan på arbetsmarknaden talar för fortsatta gradvisa räntehöjningar trots en dämpad inflation. Marknaden har tolkat henne som att Fed fortsatt är på spåret att höja räntan igen i år och dollarn har stärkts i spåren av uttalandet.

Under natten mot måndagen har kinesisk KPI för september kommit in i linje med marknadsförväntningarna. Eftermiddagens USA-agenda bjuder på Empire Manufacturing index oktober

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -