Här är månadens vinnarfonder

Fondkommentar President Trump har ett finger med i spelet både när det gäller månadens vinnar- och förlorarfonder. Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare och det skiljer mer än du tror.

Den senaste månaden har sommarens amerikanska dollarnedgången bromsats upp vilket lyft flera börser. Dollarn har stärkts med 2 procent mot kronan vilket gynnat Stockholmsbörsens exportbolag. För svenska fondspararna är dollaruppgången bra när vi växlar hem värdet till svenska kronor.

De amerikanska börserna har fortsatt att sätta rekordnoteringar under månaden och varit dragloket i den globala aktieuppgången, med en uppgång på drygt 3,8 procent i svenska kronor. MSCI Världsindex har handlats upp 3,5 procent, drygt 50 procent av indexet utgörs av amerikanska bolag. Stockholmsbörsen har gjort en riktig rekyl upp efter sommarens kräftgång och stigit med 4 procent.

Tillväxtmarknaderna har fortsatt årets starka uppgång och stigit med ytterligare 3,8 procent. De europeiska börserna har haft en lite svagare uppgång med knappt 3 procent. Månadens bästa börs hittar vi i Tokyo med en uppgång på hela 4,5 procent, vilket är högsta nivån för index sedan 1996.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Det har varit stor skillnad mellan vinnar- och förlorarfonder. Det skiljer 20 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden. Båda sidor har påverkats av politiska utspel från president Trump.

Fonderna på vinnarlistan har huvudsakligen två teman, amerikanska småbolagsfonder och fonder med Asienanknytning. De två översta platserna intas av två USA fonder med småbolagsinriktning. Legg Masson RY Smaller Companies Opportunities har avkastat bäst med en uppgång på hela 9 procent. Följt av tyska Allianz US small Cap fond som stigit 8,5 procent. Totalt finns fyra amerikanska småbolagsfonder på topplistan. Alla fyra har gått bättre än Morningstars kategorisnitt för USA; småbolagsfonder som avkastat 7 procent under perioden.

Den femte USA fonden på listan är Invesco US Value equties som är inriktad på amerikanska stora värdebolag. Fonden är aktivt förvaltad och har avkastat 7,6 procent vilket är betydligt bättre än kategorisnittet på 3,8 procent. Bland fondens största innehav hittar vi flera stora amerikanska banker som JP Morgan, Bank of America och Citigroup.

Den starka utvecklingen för de amerikanska fonderna under månaden har fått stöd av en starkare dollar och förbättrade konjunktursignaler vilket lett till nya rekordnoteringar för de amerikanska börserna. Till på köpet kommer nu president Trump med utlovade, men försenade skattereformer som kommer att gynna företagen och konsumenternas köpkraft.

Vi hittar även en Afrikafond i topp. Det är Tundra Frontier Afrika som avkastat drygt 8 procent. Det är en stor kontrast från månaden innan då fonden tappade drygt 3 procent. 

De fyra sista fonderna på topplistan är Asienfonder. Vi hittar två Kinafonder med uppgångar på över 7 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittets 4,9 procent. Kinafonder har i genomsnitt avkastat nästan 27 procent i år.

De kinesiska aktiemarknaderna fortsatte upp med stöd av fortsatt bra ekonomisk statistik. Vi hittar de stora kinesiska teknikdrakarna Tencent och Alibaba som är stora innehav i båda fonderna vilket bidragit positivt till avkastningen. Dels är det i spåren av bra rapporter och att det kommer allt fler signaler om att Tencent och Alibaba framgångsrikt flyttar fram sina positioner även utanför Kina vilket ökat utländska investerares intresse för bolagen.

På förlorarlistan hittar vi hela fyra Turkietfonder på listan över fonder med sämst avkastning. Sämst har det gått för Parvest Equity Turkey och för Turkisfond Equities. Båda fonderna har gått ner över 10 procent. Turkietfonder har enligt Morningstar tappat drygt 9 procent i genomsnitt under perioden.

De turkiska investerarna har åkt på en dubbelsmäll när både den turkiska liran fallit fritt förra veckan tillsammans en svag börsutveckling. Det bröt ut en diplomatisk kris mellan USA och Turkiet förra helgen. 

Förra söndagen blockerade USA processandet av de flesta nya visum vid den amerikanska ambassaden i Ankara sedan Turkiet veckan före gripit en person som är anställd vid den amerikanska ambassaden. Turkiet svarade med motsatt åtgärd riktad mot USA. Spänningarna har skapat stora utförsäljningar av den turkiska liran som i förra veckan sjönk till den lägsta nivån mot dollarn på över åtta månader. 

Vi hittar två Balkanfonder längre ner på listan. Även här spökar Turkiet då landet brukar utgöra drygt 50 procent av fondernas innehav i fondkategorin. Gustavia Balkan har haft det kämpigast då fonden har störst exponering mot Turkiet med hela 57 procent. East Capital Balkan fond har en betydligt lägre exponering mot Turkiet men desto större mot Grekland där börsen har haft en svag avkastning på minus 2 procent . 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -