Rapporter och Kina-kongress i fokus

Makroveckan I veckan som kommer är det främst rapportflödet som lär sätta tonen på börsen. Analytikerna håller dessutom koll på det kinesiska kommunistpartiet kongress och letar efter tecken på stigande inflation.

De flesta av världens tunga börser rörde sig sidledes eller svagt uppåt under veckan som gick, och det märks en viss avvaktande hållning inför den rapportperiod som tar ordentlig fart under veckan som kommer. Från makrohåll ser det annars ljust ut för börsen med positiva tillväxtsignaler och fortsatt låg inflation.

Bland annat överraskade både svenska och amerikanska inflationssiffror för september på nedsidan. För svenskt vidkommande sattes förnyad press på kronan som tappade rejält under veckan som gick. På amerikanskt hålls skruvades förväntningarna på amerikanska räntehöjningar ner trots att Fed-chefen Janet Yellen vidhåller att inflationstakten kommer att skruvas upp och flaggar för en ny räntehöjning i december. Det är framför allt förväntningarna på räntehöjningar under 2018 som minskat på marknaden.

De låga inflationsutfallen har dessutom bidragit till att marknadsräntorna sjunkit på alla löptider-

Förutom rapportfloden lär det kinesiska kommunistpartiets kongress som inleds på onsdag stjäla en hel del av rampljuset under veckan som kommer. Viktigast blir av den politiska ledningen säger om den framtida tillväxtstrategin och vilka frågor som kommer att prioriteras. Viktigt för finansmarknaden blir också de kinesiska tillväxtsiffrorna som publiceras under torsdagen.

Värt att hålla lite extra koll på är också den amerikanska centralbankens sammanställning av det ekonomiska läget som publiceras på onsdagskvällen. Signaler kring ett stigande pristryck är det som finns i finansmarknadens fokus.

Håll också koll på tisdagens inflationssiffror från Storbritannien då Bank of England av allt att döma närmar sig en första räntehöjning.

För svenskt vidkommande är det främst torsdagens arbetslöshetssiffror som är av intresse.

Måndag

Lugn start på makroveckan och den viktigaste siffran kom under natten när den kinesiska inflation visade sig ha backat till 16 procent i årstakt. Från USA kommer inköpschefsindex för New York-regionen.

Tisdag

Viktiga inflationssiffror från Storbritannien. Ett högt utfall, drivet av ett svag brittiskt pund, ökar sannolikheten kraftigt för att Bank of England höjer räntan på nästa månads penningpolitiska möte. Inflationssiffran kan därmed ge stora effekter på pundet. Amerikanska industriproduktion väntas studsa upp efter ett svagt augustiutfall.

Onsdag

Det kinesiska kommunistpartiet inleder sin 19:e kongress. Lär följas med stort intresse på finansmarknaden när den framtida tillväxtstrategin ska mejslas ut. Den amerikanska centralbanken publicerar sammanställningen av det ekonomiska läget i de olika centralbanksdistrikten. Tecken på ökat pristryck blir det som alla kommer att leta efter.

Torsdag

Återigen fokus på Kina som släpper siffrorna över BNP-utveckling, industriproduktion och detaljhandel. Väntat är hyggliga utfall. Svensk arbetsmarknad fortsätter att se urstark ut även om arbetslösheten biter sig kvar på en hög nivå. Högre arbetskraftsutbud är förklaringen.

Fredag

Bank of Canada har höjt ränta trots låg inflation och prisutvecklingen väntas dessutom ha varit fortsatt dämpad i september.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -