Världsbörserna: Dags för företagen att leverera

Utblick De flesta av världens börser har fortsatt sin resa uppåt. Stabil tillväxt och låga räntor bidrar till börsoptimismen men nu är det upp till företagen att leverera under kommande rapportperiod.

Världens börser fortsätter att gynnas av stabilare global tillväxt och fortsatt låg inflation. För även om centralbankschefer världen över tycks övertygade om att inflationen kommer att ta fart syns endast små tecken på stigande pristryck.

Tvärtom så fortsätter inflationssiffrorna att ligga under prognoserna och det väntas hålla tillbaka centralbankernas möjligheter att strama åt penningpolitiken. Viktigast för det generella börshumöret är att den amerikanska centralbanken inte väntas kunna gå fram med så många räntehöjningar som banken tidigare aviserat även om en decemberhöjning fortfarande finns i korten. Fed-chefen Janet Yellen tycks i alla fall fortsätta att luta åt det hållet.

Minskad risk för räntehöjningar eller andra typer av åtstramningar som skulle kunna bidra till finansiell turbulens märks också på att volatilitetsindexen för börserna fortsatt ligger på mycket låga nivåer. Indexet för den amerikanska börsen, VIX, ligger åter under 10 (se diagram).

Konflikten mellan Nordkorea och USA ligger visserligen fortfarande och puttrar och kan säkert skapa förnyad oro men få tror att det ska utmynna i direkta krigsåtgärder. Ett tydligt tecken på att marknaden reagerar med visst lugn är den starka börsutvecklingen i Sydkorea under senare tid.

Det ser också allt ljusare ut från konjunkturhåll där Citigroups Economic Surpirse Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullar in i förhållande till analytikernas prognoser, nu ligger över nollstrecket i alla de stora regionerna (se diagram). Så det fortsätter att vara övervägande positiva överraskningar på makrosidan.

Att ESI för Sverige visar på en nedåtgående trend ska heller inte tolkas som att svensk ekonomi är på väg in i en djupare svacka utan är mer ett tecken på att förväntningarna kanske varit lite väl högt ställda. Värt att ha i åtanke är att Konjunkturinstitutets konfidensindikator för industrin nådde en ny historisk toppnotering i september, trots sommarens kronförstärkning.

Nu väntar en viktig rapportperiod och det kan skönjas en viss försiktighet hos investerarna inför denna. Många av världens börser har rört sig sidledes eller endast svagt uppåt under de allra senaste veckorna. Men sammantaget har vi en stark börsperiod bakom oss med en genomsnittlig uppgång på cirka 2,5 procent under de senaste 30 dagarna.   

Developed Markets

Den genomsnittliga uppgången för den senaste 30-dagarsperioden landar på riktigt hyggliga 2,6 procent och årets uppgång summerar till 12,4 procent. Kanadabörsen har rekylerat uppåt efter att tidigare i sommar utvecklats mycket svagt. Norge gynnas av stabilare oljepris samtidigt som valet är överstökat med seger för den sittande högerregering. I Japan vankas nyval och det ryktas dessutom om nya stimulansrundor. Att den svenska kronan åter försvagats har satt tydliga spår i de svenska börskurserna. Katalanska frihetssträvande har i sin tur trycket ner Madridbörsen.

Emerging Markets

Den genomsnittliga börsuppgången för de senaste 30-dagarna blev starka 2,5 procent och revanschen för EM-börserna fortsätter. Här vill man särskilt lyfta fram Kina där börsutvecklingen fortsätter att imponera. Under senare tid är det framför allt lättnader i kapitalkraven på bankerna som gett den kinesiska börsen lite extra skjuts. Högre priser på många råvaror sätter också tydliga spår i börsutvecklingen i flera länder. Den tidigare börsraketen Turkiet har det dock svårt och bland annat bidrar lite sämre relationer till USA till försiktiga investerare. Noterbart är att Sydkorea gått mycket starkt trots turbulensen kring Nordkorea.

Frontier Markets

Bland de nya tillväxtekonomierna, eller förhoppningsekonomierna, landar den genomsnittliga uppgången på 2,2 procent men som vanligt är spridningen i gruppen stor. Bland vinnarna återfinns flera länder från Östeuropa som gynnas av en stabilare återhämtning i EMU-området. Argentina fortsätter dessutom att rusa, mest som en följd av stabilare finansiella förhållanden. Valutan är dock ett stort orosmoment. Kenya, som annars gått bra i år, har missgynnats av politisk oro efter presidentvalet förklarats ogiltigt.



Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -