Förvaltarens aktiefavoriter

Fonder/aktier ”Det är mycket som ser bra ut i omvärlden och som talar för att börsen kan fortsätta utvecklas positivt på sikt.” Det säger Mattias Cullin, ansvarig för svenska aktier på fondbolaget Danske Invest.

”En stark global markoekonomi stödd av penning- och finanspolitiska stimulanser talar för börsen samtidigt som börsen historiskt brukar gå starkt på hösten och vintern. Börsen har idag en rimlig värdering med tanke på den relativt höga direktavkastningen på 3,5 procent. Alternativen till börsen är inte attraktiva”, säger Mattias Cullin som också är förvaltare av bland annat Danske Invest Sverige.

”Samtidigt har vi haft en positiv börs i åtta år, vilket manar till viss försiktighet. Det finns många oroshärdar som Trump, Nordkorea, Brexit, bostadsbubbla i Kina och hög skuldsättning som kan skapa problem för börserna. Men det finns flera positiva trender som är bra för aktieägare.

”En trend är tydlig och det är klart lägre bolagsskatter världen över. En annan är fortsatt förvärvs- och spinoff-aktivitet som i SCA-fallet, vilket skapar aktieägarvärde och är bra för börsen”, säger han.

Mattias Cullin har nyligen gjort flera bolagsbesök i södra Sverige och han tycker att det har varit mycket positiva signaler från bolagen med hög produktionsaktivitet. Det gör att han tror att flera bolag måste börja investera och öka CAPEX, vilket på sikt kommer att gynna sen cykliska bolag på börsen.

”Jag föredrar att investera i bolag som har en strukturell tillväxt i stället för en konjunkturell. Här föredrar jag bolag som Assa Abloy, ABB och Nibe. De har en långsiktig strukturell tillväxt tillsammans med en ledning som finns för aktieägarna, det skapar värde på sikt”, säger Mattias Cullin.

 ”Den senaste Spinoff-trenden där delningen av SCA skapade mycket aktieägarvärde är intressant. Jag var investerad i SCA och det finns flera intressanta bolag där fonden är investerad som kan delas. I fonden finns redan Autoliv och Atlas Copco som redan har flaggat för en delning av bolagen. Jag tror även Volvo har en styckningspotential där man skulle får fram dolda värden till aktieägarna”, säger han.

Fonden har börjat köpa H&M aktier.

 ”Det är 40 procents rabatt jämfört med den historiska värderingsmultipeln och vi tror inte på någon utdelningssänkning, vilket ger aktien en bra direktavkastning. Bolaget har de senaste åren gjort stora investeringar som kommer att betala sig på sikt, så aktien har en bra risk/reward”, säger Mattias Cullin.

”Jag har dragit ner lite på risken i fonden och ökat kassan inför kommande rapportperiod. Det brukar alltid komma fram lite bra köptillfällen under rapportperioden”, avslutar han.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -