Ingves missade det gyllene tillfället

Makrokommentar Den uppåtgående trenden för svensk inflation kan ha brutits i september. Därmed lär det också dröja innan Riksbanken orkar genomföra en första räntehöjning.

Den svenska inflationen ligger visserligen fortfarande och tickar över inflationsmålet på 2 procent, men i september var det första gången på länge som inflationstakten hamnade under såväl marknadens som Riksbankens prognoser.

Den svenska inflationstakten (KPI) landade på 2,1 procent i september medan den underliggande inflationen (KPIF), där effekten av räntesatsförändringara räknas av, i sin tur låg på 2,3 procent. Bägge inflationsmåtten låg därmed under Riksbankens prognoser på 2,3 respektive 2,4 procent. Analytikerna hade räknat med en inflationstakt på 2,3 och 2,5 procent.

Det var första gången på närmare ett halvår som de faktiska inflationssiffrorna hamnade under prognoserna samtidigt som man börjar skönja ett slut på den uppåtgående trenden för inflationen (se diagram).

Väntat är dessutom att inflationstakten ska falla tillbaka ytterligare under resterande del av det här året. Riksbankens egen prognos är att inflationen återigen ska halka under inflationsmålet på 2 procent senast i november och ligga parkerad under denna nivå under större delen av 2018.

Med det inflationsscenariot i ryggen är det svårt att se hur Riksbankens ska kunna genomföra en åtstramning av den extremlätta penningpolitiken i närtid. I alla fall inte utan en rejäl omsvängning av den övergripande penningpolitiska strategin. Någon sådan omsvängning syns det inga som helst tecken på och med Stefan Ingves kvar vid rodret så talar mycket lite för att en sådan är på väg.

Därför ska man heller inte förvånas över att marknaden reagerade ganska kraftigt efter att torsdagens inflationssiffror publicerats. Marknadsräntorna på alla löptider sjönk med 3 till 4 punkter samtidigt som kronan försvagades. Kronan handlades någon halvtimme efter publicering på 9,59 mot euron och 8,08 mot den amerikanska dollarn efter att ha inlett dagen på 9,52 respektive 8,03.

Sammanfattningsvis kan väl sägas att det ser ut som att Riksbanken missat ett gyllene tillfälle att göra en reträtt från den absurda situationen med minusränta samtidigt som svensk ekonomi går som tåget. Håller Riksbankens inflationsprognoser är det väl först när ECB börjar strama åt som Riksbanken också kan tänkas agera.

Det lär betyda att en första räntehöjning dröjer till en bra bit in på 2018. Riksbanken egen prognos är att räntan höjs sensommaren 2018 och att det dröjer till sommaren 2019 innan styrräntan orkar över nollstrecket. En prognos som just nu förefaller allt mer sannolik.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -