Globala placerare gillar finans

Fonder/ETF Passiva investeringar i börshandlade fonder fortsatte att attrahera stora nettoinflöden i september. De globala investerarna har dammat av de tidigare populära handelsstrategi. Nu är det amerikanska småbolag och finansbolag som gäller igen.

Intresset för börshandlade fonder -  ETF:er  - var fortsatt stort i september. Men inflödet lugnade ner sig mot tidigare månader i år. Det globala nettoinflödet i ETF:er uppgick till 300 miljarder kronor. Tillgångsslaget går mot ett nytt rekordår.

Årets nettoinflöde överträffar de tidigare rekordåren med råge trots att ett helt kvartal återstår av året. Det visar en månadsrapport från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

De globala investerarna hittade under september tillbaka till den populära handelsstrategin  Trump-traden, det vill säga att köpa finansbolag och amerikanska småbolag. När Trump blev vald till president var några av vallöftena att sänka bolagsskatten dramatiskt och börja avreglera för bank och finanssektorn. Marknaden var snabb att handla upp dessa bolag då man såg klart större vinster i främst amerikanska småbolag när skatten sänks. Även bank och finansbolag gynnas av lägre skatter och färre regleringar.

Efter president Trumps motgångar under våren minskade intresset för denna typ av handelsstrategi betydligt. Men i september vaknande den till liv igen. Nu börjar marknaden att räkna med att både en ny skattereform och minskade regleringar kommer att gå igenom kongressen på sikt. Nettoinflödet till amerikanska ETF:er inriktade på finansbranschen var rekordstort i september och inflödet är nu i i nivå med 2013.

Börshandlade fonder på tillväxtmarknaderna har varit ett populärt tema under året. Det har fortsatt i september och attraherat över 30 miljarder kronor i nettoinflöde i aktierelaterade produkter. Även ränteprodukter på tillväxtmarknaderna visar samma trend. Det gör att 2017 kommer att bli ett nytt rekordår för tillväxtmarknaderna, det tidigare rekordåret var 2012.

De amerikanska investerarna hade ett klart minskat intresse för europeiska aktieinvesteringar i september. Men europeiska börshandlade aktieprodukter lyckades ändå slå nytt rekord med 13 månader av nettoinflöden – den längsta perioden någonsin.

”Trots förbättrade tillväxtutsikter för Europa, verkar det som om att valutan spelar en större roll för flöden från amerikanska investerare. Den amerikanska dollarstyrkan i september kan ha uppmuntrat amerikanska investerare att ta hem sina vinster och återvända till den inhemska amerikanska marknaden", säger Patrick Mattars, talesperson för iShares.

Det är värt att notera är att Guld ETF:er i september hade de största nettoinflöden en enskild månad i år.

"ETF:er som ger exponering för globala företag som kan dra nytta av den ökande användningen av robotteknik hade sin största nettoinflödesmånad i september på 6,4 miljarder kronor. I början av 2017 hade de fyra globala ETT:erna ett totalt förvaltat kapital på 3,3 miljarder kronor. Idag är deras sammanlagda kapital på 29,2 miljarder kronor. Om vi ​​inkluderar vanliga fonder nås ett totalt förvaltat kapital på 120 miljarder kronor, en ökning från mindre än 2,4 miljarder kronor 2015.", säger Patrick Mattars, talesperson för iShares.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till rekordnivån 35 600 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 25 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -