Europabörser utan teknikjättar

Marknader Det har varit ett bra år för aktier. Men årets börsuppgångar i USA, Asien och Europa visar tydligt på Europas stora avsaknad av teknikjättar.

De ledande amerikanska och de asiatiska aktieindexen har mycket av årets stora börsuppgångar att tacka sina teknikjättar för. Båda regionerna har blivit allt mer beroende av utvecklingen för teknikbolagen, och i år har de stått för knappt halva uppgången.

I Europa ser det helt annorlunda ut. Här härskar fortfarande bank och finans som den viktigaste sektorn i aktieindex på runt 21 procent.

USA har sina FAANG-bolag – Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google - teknikjättar som växer sig allt tyngre i börsindex. Tekniksektorns andel av de ledande aktieindexen är klart dominant på runt 23 procent.

För tio år sedan var sektorns vikt 16 procent och FAANG-bolagen tar nu en allt mer framträdande roll. På listan över de tio största amerikanska bolagen är över hälften teknikbolag. Apple ligger i täten med ett börsvärde på 6 500 miljarder kronor, i nivå med hela Stockholmsbörsen.

Den asiatiska motsvarigheten är BATS-bolagen. De består av de kinesiska teknikdrakarna Baidu, Alibaba och Tencent samt sydkoreanska Samsung.

 

Här har årets uppgång varit ännu tydligare, de kinesiska teknikbolagen har i år ökat i genomsnitt 80 procent. Enligt Blackrock, världens största kapitalförvaltare, har årets vinstprognoser växt i nivå med kursutvecklingen vilket gjort att värderingen inte ökat nämnvärt.

Teknikdrakarnas värdeökning är dramatisk. För tio år sedan utgjorde tekniksektorns andel några ynka procent och var näst minst efter hälsovårdssektorn. Nu är den klart dominant och har en andel på 37 procent i MSCI Emerging Markets Asia index.

Ericsson och Nokia var europeiska teknikdominanter runt millennieskiftet. De växte snabbt under flera år och vägde tungt i index och på toppen var tekniksektorn stor i Europa. Ericssons marknadsvärde tangerade som mest 1 800 miljarder kronor och hörde tillsammans med Nokia till världens största bolag, vilket är i nivå med Samsung och mer än Alibabas marknadsvärde idag.

De nordiska gamla jättarna är nu långt ner på listan över Europas största bolag. Ericssons marknadsvärde är idag endast 160 miljarder kronor. Men Nokia och Ericssons teknikutveckling tillsammans med amerikanska Lucent och Cisco lade en stor del av grunden för dagens internet och de mobila lösningarna.

MSCI Europa index som omfattar drygt 400 bolag domineras av traditionella sektorer. Här är bank och finans den största sektorn trots sektorns nära-döden-upplevelse så sent som förra året. Då var flera italienska banker tillsammans med den tyska kronjuvelen Deutsche Bank var riktigt illa ute.

Näst största sektor är konsumentvaror på 14 procent där är Europas största bolag schweiziska Nestlè återfinns.

 

Tredje största sektor är industri på 13,1 procent. Betydligt längre ner hittar vi teknikbolagen med en andel på 4,8 procent, sektorn är faktiskt mindre än den europeiska energisektorn som haft riktiga motgångar de senaste åren i spåren av ett allt lägre oljepris.

Till Europas försvar har det varit en bred och solid uppgång i år 10 procent i euro. De flesta sektorer är på plus och har bidragit till en tydlig indexuppgång. Hela tre av tio sektorer har avkastat bättre än 10 procent. Bäst avkastning har tekniksektorn på över 20 procent, men bidraget blir inte så stort då sektorn är så liten. Det som bidragit desto mer är bank och finanssektorns nio-procentiga uppgång och de stora industribolagen som avkastat närmare 13 procent.

Avsaknaden av stora teknikdrakar som i USA och Asien är tydligt. Inget teknikbolag kvalar in på listan över de tio största bolagen. Dominansen av gamla bolag är tydlig, hela fyra bolag på listan är energibolag och två läkemedelsbolag.

Störst är mat- och dryckestillverkaren Nestlé med ett marknadsvärde på 2 100 miljarder kronor. Tvåa är den brittiska banken HSBC på 1 600 miljarder kronor följt av läkemedelsbolaget Novartis. Det största teknikbolaget är tyska SAP som hamnar precis utanför topplistan med ett marknadsvärde på drygt 800 miljoner kronor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -